Keszei Ábel - Mentorált

Mik a karrier céljaid? Mivel szeretnél foglalkozni?

Engem alapvetően nagyon sok minden érdekel. Hajlamos vagyok arra, hogy egyszerre több dologra is összpontosítsak. Fontos volt számomra, hogy válasszak egy valamit, ami mellett igazán el tudok köteleződni. Így került az életembe a Java fejlesztés. Az egyetemen is ezt használtuk, és ebből voltam a legfelkészültebb. Konkrétabb terveim nincsenek, úgy vagyok vele, hogy majd meglátom.

Mit gondolsz miben és milyen mértékben segít, segített az egyetemi képzés a karrier céljaid elérésében?

Sokaktól hallom, hogy úgy érzik, nem sokat adott az egyetemi képzés a tudásukhoz. Ezt így túlzásnak érzem. Az egyetem általános jártasságot próbál nyújtani. Úgy tartják, hogy a konkrét technológiák oktatása gyorsan elavuló tudást eredményezne. Szerintem ez jó cél. Ezzel szemben a cégek, azt az utat választják, hogy jól hasznosítható és konkrét technológiákat érintő ismeretet adnak. Tény, hogy egy felületesebben elvégzett egyetemi képzés ezzel nehezen veszi fel a versenyt a piacon.

Miért jelentkeztél a programunkra?

Az egyetemen volt egy üres félévem és ez időre kerestem valamit, ami a karrierem szempontjából hasznos. Lényeges volt, hogy beleférjen az időmbe és rugalmas legyen, hogy a záróvizsgámra is tudjak készülni mellette. Elmentem az EPAM egyik nyíltnapjára. Megtetszett a légkör! Nagyon jól átjött. Az ember bejön egy ilyen munkakörnyezetbe, megnézi, és úgy érzi, hogy azonnal itt akar maradni. Ezen a helyen kényelmesen, és ráadásul produktívan tudna dolgozni. Ez volt az első benyomásom, és innentől kezdve nem volt kérdés, hogy jelentkezzek-e a mentorprogramra.

Voltak-e előzetes elvárásaid, és ha igen, akkor mik?

Egyrészt a rugalmasság, ahogy már említettem. A másik meg talán valamiféle egyensúly a nehézsége és az alapossága között. Egy ilyen képzésnél jól el kell találni azt az arányt, hogy tényleg ne legyen reménytelenül nehéz, de ne legyen olyan sem, ami nem kellően alapos. Azt gondolom, hogy a mentorprogram esetében nagyon eltalálták ezt az egyensúlyt.

Hogy érzed sikerült fejlődnöd a program során? Ha volt fejlődés röviden leírnád, hogy miben fejlődtél?

Azt mondanám, hogy a program teljesen megváltoztatta azt, ahogy a pályánkra tekintek. Kezdőként az ember hajlamos arra, hogy ne tulajdonítson túl nagy jelentőséget a különböző elveknek, módszereknek, amik a szakmánkban jelen vannak. Olyasmire gondolok, mint például a kód komplexitása. Korábban a programozói munka velejárójának gondoltam azt, hogy az ember elidőzik egy összetettebb kód megértésével. Ma már tudom, hogy alapvető, hogy amit leírok az mások számára is könnyen átlátható és érhető legyen.

Mennyire érezted a mentorodat segítőkésznek a program során?

Mindig rendkívül felkészült volt. Ami elég motiváló, hiszen ő a munkája mellett csinálta mindezt. Számtalanszor hozott a saját tapasztalataiból példákat. Inspiráló volt, a tanulás kétirányúsága, ha én hallottam vagy olvastam valami újat, akkor azt én is megosztottam vele. Néha sikerült megizzasztanom, de mindig gyorsan megtalálta a hibát a kódomban. Amikor valamire nem tudta azonnal a megoldást, annak pedig lelkiismeretesen utánanézett. Nagy segítség volt a számomra.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Én úgy tartom, hogy nem szabad hátra dőlni soha! Az elsődleges most a szintlépés, ami persze több felelősséggel, de rengeteg új tapasztalattal is jár. Ehhez a munka mellett sokat olvasok és kísérletezek. A későbbiekben nem zárkózom el a mentorprogram másik szerepének kipróbálásától sem.

Kinek ajánlanád elsősorban a programunkat?

Azoknak ajánlanám, akik rendelkeznek már valamennyi tudással a programozás terén, de úgy érzik, hogy nincs meg a megfelelő mértékű tapasztalatuk, hogy elhelyezkedjenek. A mentorprogram megadja számukra a megfelelő alapokat, hogy elindulhassanak a karrierjükben. Aki pedig az egyetem végén jár, azt arról szeretném biztosítani, hogy a program nagyon jól beilleszthető az utolsó évek mellé. Egy dolgot hozzanak, mégpedig a motivációt. Nagyon fontos, hogy igazán érdekelje a szakma.

Ha pár szóval kellene összefoglalnod, hogy mit kaptál a mentorprogramtól, mik lennének azok?

Tapasztalat, megalapozott tudás, sikerélmény és egy út, amin érdemes elindulni.