Brett Ádám - Mentorált

Mik a karrier céljaid? Mivel szeretnél foglalkozni?

Hosszú távon játékfejlesztéssel szeretnék foglalkozni. Ezt leszámítva nincs konkrét tervem, csak a tapasztalatszerzés. Szeretnék élni a felkínálkozó lehetőségekkel, mint ahogy a mentorprogrammal is tettem.

Mit gondolsz miben és milyen mértékben segít, segített az egyetemi képzés a karrier céljaid elérésében?

Esetemben a kérdés szigorúan véve irreleváns. Idegenforgalmi végzettségem van, nem informatikát hallgattam. Ennek ellenére az itt és a munkában szerzett tapasztalataimat is tudom hasznosítani. Például a kommunikációs technikákat, és mivel egy ideig csoportvezető voltam, az együttműködésben is nagy rutinom van már. Az ügyfelekkel folytatott kommunikáció során pedig az angol nyelvtudásom mélyült el, ami ebben az ágazatban elengedhetetlen.

Miért jelentkeztél a programunkra?

Informatikai képzést kerestem. Egyik ismerősöm, aki már egy ideje az EPAM-ban dolgozott, a figyelmembe ajánlotta a mentorprogramot. Utánajártam, és megtetszett. Főleg az volt szimpatikus a számomra a többi tantermi tréninghez képest, hogy ez egyénre szabott és rugalmas, ezért lehetőségem volt munka mellett elvégezni. Ráadásul az sem volt utolsó szempont, hogy a képzés maga ingyenes, és az elvégzését követően azonnal munkába állhattam.

Voltak-e előzetes elvárásaid, és ha igen, akkor mik?

Nem voltak konkrét, előre megfogalmazott elvárásaim, mivel korábban maximum hobbi szinten foglalkoztam az informatikával. Ebből adódóan számomra minden új volt, amit tanultam.

Hogy érzed sikerült fejlődnöd a program során? Ha volt fejlődés röviden leírnád, hogy miben fejlődtél?

Rengeteget fejlődtem a képzés során, ezt megelőzően nem rendelkeztem biztos alapokkal. Korábban autodidakta módon próbáltam képezni magam, de itt a programban szembesültem azzal, hogy valójában mennyire nehéz egyedül. Rengeteg az elsajátítható anyag, amiből rendszerezés híján nehéz kiválasztani, mi az igazán fontos egy kezdő programozó számára. A program megadta ezeket a kereteket, így sokkal tudatosabban tudtam irányítani a saját tanulásomat.

Mennyire érezted a mentorodat segítőkésznek a program során?

A flexibilitása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy el tudjam végezni a programot. Mindig figyelembe vette, hogy dolgoztam mellette, és amennyire tehette, igazodott hozzám. Ezenfelül természetesen remek szakember, és nagyon sokat segített.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Amióta bekerültem az EPAM irodába, folyamatosan tanulok. Minden nap rengeteg az új információ. Igyekszem kihasználni a lehetőségeket, hogy fejlesszem magam és új kapcsolatokat építsek ki.

Kinek ajánlanád elsősorban a programunkat?

A saját tapasztalatomból kiindulva azoknak ajánlom, akiknek van egy biztosabb alapjuk. Nekem még az alapvető dolgokat is a képzés alatt kellett elsajátítanom, ami töméntelen időt és energiát igényelt. Ezen túl a mentorprogram azok számára előnyös, akik egy tervezhető jövőt szeretnének maguk előtt látni.

Ha pár szóval kellene összefoglalnod, hogy mit kaptál a mentorprogramtól, mik lennének azok?

Biztos alaptudás, fejlődés, betekintés a fejlesztés hatalmas világába.