Tóth Ádám Lajos - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Egy OKJ-s webprogramozó tanfolyamot követően kerültem a programtervező informatikus karra, amit ha minden igaz a nyáron be is fejezek. A mentorprogramot azért kezdtem el, mert volt már pár sikertelen próbálkozásom álláskeresés kapcsán, és azt gondoltam, hogy ez biztosan nem árthat nekem.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

A leginkább az győzött meg, hogy itt nem akartak egy újabb végzettséget eladni nekem jó pénzért, ellenben igazi tudást ígértek kemény munkáért cserébe. Ezt megelőzően több állásinterjúra is odamentem és mindannyiszor kiderült, hogy amit az egyetemen tanítanak az sajnos édes kevés az elhelyezkedéshez.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Úgy akartam elvégezni ezt a féléves programot, hogy tényleges, az iparágban is használható tudással távozzak a végén. Megmondom őszintén ezt meg is kaptam! Voltak ismerős dolgok, sőt, nem nagyképűségből, de jelentős része már nem volt újdonság számomra. A lényeg azonban nem is ez volt, hanem, hogy egy konzekvens, összeálló, koherens tudást kaptam az egészről. Mindenről tanultunk az egyetemen is csak éppen az nem állt össze. Nem kapcsolódtak egymáshoz a részek, összevissza tudásom volt. A mentorprogram szintről szintre haladva, logikusan felépítve rendszerezte, helyretette és kipótolta az addigi tudásomat. Így kell igazán használható tudást építeni!

Hogy érezted magad a program során?

Elég stresszesre sikerült a két dolgot szinkronban vinni. A mentorprogram mellett írtam az egyetemi szakdolgozatomat is. Olyan volt mintha két hasonló projekten dolgoztam volna, csak sajnos a beosztás nem sikerült a legjobban.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

Én azt mondanám, hogy összetettebb lett. Mindenből egy kicsit többet tanultam, mint eddig. Összeállt bennem a nagy egész. Már értem, hogy mi hogy működik, miért úgy használják az egyes technológiákat ahogy, és sorolhatnám még.

Hol voltak a programban a nehezebb részek számodra? Mi segített ezeken túljutni? Mi segíthetett volna még szerinted?

Egyértelműen a Spring, de az is csak azért, mert nagyobb anyag volt.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

Szerintem a csapatmunka volt az, amit megerősített nálam. Én ezelőtt leginkább csak egyedül dolgoztam, most meg állandó kommunikáció volt köztünk a mentorommal. Össze kellett dolgoznunk, főleg a gyakorlati feladatoknál, én megcsináltam őket, ő meg leellenőrizte.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Az én irgalmatlan nagy tanácsom hozzájuk, hogy nagyon tanulják meg beosztani az idejüket! Fontos, hogy legyen elég idejük a programra! Nem mondom, hogy nem lehet munka vagy tanulás mellett csinálni, de akkor nagyon jól kell tudni zsonglőrködni az idővel.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Tanulás, munka, fejlődés, röviden tömören ennyi.