Molnár Ádám - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Tavaly nyáron részt vettem a szegedi EPAM Spring Bootcampen, ami egy webalkalmazás elkészítésével zárult. Ezt követően kerültem be a programba.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

Döntő érv volt a munkalehetőség utána, illetve az is, hogy olyan dolgokat tanulhatok, amit az egyetemen nem volt lehetőségem. Amiket a munkába hirtelen belecsöppenve kellene elsajátítani vagy önállóan az iskola melletti szabadidőben.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Az egyetlen elvárásom az volt a program iránt, hogy olyan új dolgokat tanulhassak meg, amik később a munkában hasznomra válnak. Ez teljesült is de még így, a program után is van mit tanulnom.

Hogy érezted magad a program során?

A mentorprogram első felét egyetem mellett csináltam. Az volt a könnyebb fele, mégis néha sok volt a kettő együtt. A második, nehezebb felére már félbehagytam az egyetemet, hogy könnyebben tudjak haladni a programmal.

Mi tetszett / nem tetszett neked a leginkább a programban?

A modulok és a videók, tananyagok minősége nagyon tetszett, a feladatok is jól lettek kitalálva. Pont azokat a részeket gyakoroltatták, amik fontosabbak, de mégis próbáltak átfogó képet adni az adott modulról, úgy, hogy pár óra alatt mindegyiket meg lehessen csinálni. Az, hogy volt egy tapasztalt mentor, aki segített megérteni a dolgokat, gyakorlati tanácsokat adott és segített, ha elakadtam az jelentette a legtöbbet. Nem tudok olyat mondani, ami nem tetszett a programban, jól ki lett találva és már elegen végigcsinálták előttem, hogy ki legyen javítva az összes buktató.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Újnak teljesen új volt. Eddig vagy magamtól vagy iskolában tanultam, de hamar hozzá lehet szokni, hogy van kitől kérdezni és nem kell órákon át keresned egy megoldást az adott problémára. Mindig kedves és segítő kész volt a program során, ha kellett újra elmagyarázta, amit nem értettem. Mindig releváns kritikákával élt, amikor átnézte a gyakorlati feladataimat.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

Rengeteget változtam a program során. Visszagondolva az elejére, hogy mennyire keveset tudtam azt csodálom, hogy bejutottam. Teljesen új szemszögből látom a megoldandó problémákat és ez a fejlődés még mindig tart. Minden nap tanulok valami újat a munkában, ahogy az a mentorprogramban is történt.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

Jobban átlátom a szakmát és hogy mennyi mindent kell még tanulnom. Régebben mikor nekiálltam egy új feladatnak csak úgy beleugrottam, most már inkább előre tervezek és gondolkozom.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Tanuljanak sokat angolul! Nézzenek angol sorozatokat! Rengeteget jelent egy angol nyelvű vizsgán, hogy érted-e az adott szót vagy sem. Rontottam már el úgy kérdést, hogy egyetlen szót félreértettem a kérdésben. Vegyenek valami finom kávét, mert a több órás videóanyagot tartalmazó modulokhoz kell valami, ami ébren tart. Attól, hogy egy modul az elején könnyűnek tűnik még ne becsüljék alá, általában a végére nehezednek be.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Egyelőre a beilleszkedés az új környezetbe és a munka világába. Még mindig rengeteg új dolog van, amit tanulhatok és ahogy bővül a tudásom egyre több tanulnivalót találok. A szabadidőmben az Android alkalmazásfejlesztéssel és a Unity játékprogramozással ismerkedem, azokat igyekszem elsajátítani.

Mennyire sikerült a program során beosztani az idődet és az energiád? Hogy kellett gazdálkodnod az időddel/energiáddal? Van egy bevált szuper technikád a készülésre időbeosztásra?

Mivel a modulok nehézsége változó és voltak, amiket már ismertem így a szükséges idő sem volt egyforma. Voltak, amiket alábecsültem, mert azt hittem már mindent tudok róluk és persze kiderült, hogy mégsem. Az egyetlen szuper technikám a készülésre a kávé volt, sokszor bevált! Viszont, ha éppen érdekes feladatot csináltam rendszeresen elfelejtettem meginni miután megcsináltam.

Milyen kulcsfogalmak jutnak eszedbe a mentorprogram szó hallatán?

Mentor, tanulás, fejlődés és sok-sok kávé.