Paládi Ádám - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

A Debreceni Egyetemen tanultam a programtervező informatikus szakon. Munkatapasztalatom nem volt és épp szakmai gyakorlati helyet kerestem, ekkor találtam rá a mentorprogramra. Tetszett, hogy nem volt elvárás sem a tapasztalat, sem a hatalmas tudás. Ezeken felül még azért is jelentkeztem, mert úgy éreztem az egyetemen nem feltétlenül azt tanultuk, ami ahhoz kell, hogy dolgozni tudjunk.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

Az álláslehetőség a mentorprogramot követően szerintem rajtam kívül még sokakat meggyőzött. Ahogy az is, hogy kapsz egy nívós képzést teljesen ingyen! Nyilván vannak kikötések, de itt csak annyi volt, hogy vedd komolyan és végezd el becsülettel. Az már csak hab volt a tortán, hogy nem kellett bejárni előadásokra, akkor néztem a videókat, akkor tanultam, amikor ráértem, és ezek nagyon előnyös részletek.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Igazából technológiai részről nem tudtam, hogy mit lehet elvárni, mert még sosem dolgoztam. Magát a programot illetően pedig abban reménykedtem, hogy azt fogják visszakérdezni, amit átadtak, mert az egyetemen ezt nem mindig csinálták így sajnos.

Mi tetszett / nem tetszett neked a leginkább a programban?

Tetszett, hogy nem kellett bejárni, és a mentorommal közösen döntöttük el, hogy mikor vizsgázzak. Arra se voltak fix időpontjaink, hogy mikor konzultáljunk, csak az igényekhez mérten oldottuk meg ezeket mindig.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Nagyon hasznosnak vélem. Ha valamit nem tudtam, biztos lehettem benne, hogy ő segíteni fog és megoldjuk. A kapcsolatunk közvetlen és már-már baráti volt.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

A szakmai tudásom jelentősen nőtt mind a programozás, mind a ma használt technológiák ismereteit illetően. A kommunikációmra is pozitívan hatott a program, mert eddig sosem úgy csináltam a programokat, hogy azt más is megértse, vagy használja. Így eleinte sokkal nehezebb volt a kódot megírni, de miután belejöttem már nagyon élveztem.

Hol voltak a programban a nehezebb részek számodra? Mi segített ezeken túljutni? Mi segíthetett volna még szerinted?

Számomra a legnehezebb rész az volt, amikor a közepe felé jártam és jöttek a hosszabb témakörök egymás után. Voltak köztük, amikkel még soha nem foglalkoztam, nem is hallottam róluk. Ilyenkor az segített, hogy nagyon érdekeltek ezek a témák is. Rászántam az időt és elmélyültem bennük, amennyire az idő engedte.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Tartsanak ki, megéri!

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Először tapasztalatszerzés, utána még nem tudom, ahogy alakulnak a dolgok.