Szabó Ádám - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Mindig is érdekelt az informatika, biztos voltam benne, hogy ebben a szakmában szeretnék dolgozni. Középiskolában is arra készültem, hogy egyetemre megyek, és informatikát tanulok. Később így is lett, az egyetemen szereztem egy alaptudást, de ezt nem éreztem elégnek amikor munkát kezdtem keresni. Ekkor találkoztam a mentorprogrammal. Ami felkeltette az érdeklődésemet, az az volt, hogy tovább bővíthetem a tudásomat.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

Az egyetem vége felé egyre több lett a szabadidőm, amit szerettem volna hasznosan tölteni, és még nem rendelkeztem szakmai gyakorlattal. Ekkor hallottam a mentorprogramról. Tetszett, mert letudhattam a szakmai gyakorlatot, és ráadásul otthonról tudtam végezni, így egyszerű volt összeszervezni az egyetemet a mentorprogrammal.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

A program előtt azt vártam, hogy egy olyan tudást szerezzek, amit nagyvállalati környezetben is magabiztosan tudok használni, és esetleg az egyetemen nem adták át olyan jól. Ezeket teljes mértékben beváltotta a program, sőt még felül is múlta!

Hogy érezted magad a program során?

Az egyetem mellett néha ugyan megterhelő volt főleg a vizsgaidőszakban, de szerencsére rugalmasan lehetett szervezni a program kötelezettségeit, és nem egy fix menetrend volt. Úgy osztottam be az időmet, ahogy én akartam, így amikor az egyetemre kellett fókuszálni, ezt meg tudtam tenni. Ezen kívül remekül éreztem magam a program során, úgy éreztem nagyon hasznos dolgokat tanulok.

Mi tetszett / nem tetszett neked a leginkább a programban?

Leginkább az tetszett, hogy az anyag teljes mértékben naprakész volt, és ezeket a technológiákat amiket elsajátítottam éles projekteken is használják. Ami nem tetszett annyira az az időkeret volt. A vége felé voltak olyan gyakorlati feladatok, amelyek elég sok időt vettek el, így ott már nehezebb volt megtartani a megfelelő menetrendet.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Korábban nem tanultam még így, hogy egy szakember teljes mértékben az én fejlődésemre fókuszál, és ezt nagyon hasznosnak éreztem. Bármikor fordulhattam hozzá amikor nehézségekbe ütköztem. A mentorálások során mindig átbeszéltük az adott témát, megosztotta velem a saját szakmai tapasztalatait is. Elmondta, hogy miért fontos az adott technológia, mire használják jelenleg a szakmában, és ez mindig nagyon motivált, hogy tökéletesen elsajátítsam az anyagot. Mentorommal remek volt a viszonyunk, mindig kötetlenül beszélgettünk, ha valamit nem megfelelően csináltam meg mindig konstruktív kritikát kaptam, ezért sosem tartottam attól, hogy megosszam vele a problémáimat.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

Sokkal professzionálisabban állok a dolgokhoz, korábban megelégedtem félkész megoldásokkal is. Így a mentorprogram elvégezését követően, kaptam egy olyan szemléletet, hogy mindig a legjobb megoldásra törekedjek, ugyanis ez később biztosan ki fog fizetődni.

Hol voltak a programban a nehezebb részek számodra? Mi segített ezeken túljutni? Mi segíthetett volna még szerinted?

Azok a részek voltak nehezebbek számomra, amelyekről korábban még nem tanultam, esetleg nem is hallottam róluk. A mentorprogram anyagai azonban remekül elmagyaráztak minden témát, és ha esetleg maradt olyan rész, amit nem értettem meg, azt egyszerűen meg tudtam beszélni a mentorommal.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

Magabiztosabb lettem, és sokkal érdeklődőbb a dolgok iránt, ha valamit nem értek vagy nem hallottam még róla bátran rá merem kérdezni. Rájöttem, hogy nem baj az, ha nem tudok valamit, ezen mindig lehet segíteni.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Nem lesz egyszerű, és mindenkinél lesz mélypont is, de ott van a fény az alagút végén, ami nincs is olyan messze, mint ahogy az elején érezi az ember.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Mindig is ki akartam magam próbálni külföldön. Elsőre viszonylag kevesebb időre, de itt az EPAM-nál megvan a lehetőségem, hogy egy-egy projekt miatt ezt megtegyem, aztán ha megtetszik, akkor később lehet akár hosszú távon is.