Nagy Adorján - Mentor

Pár mondatban mutasd be kérlek magad, és a céget ahol dolgozol.

Nagy Adorján Gergő vagyok. Több, mint három éve szoftverfejlesztőként dolgozom az EPAM-ban. A mentorprogram közben sikerült szintet lépnem és immáron senior fejlesztőként zártam a programunkat. Ez is volt a célom. Emiatt akartam kipróbálni a mentorálást, hogy releváns tapasztalatot szerezhessek.

Milyen tapasztalatod volt a program előtt a mentorálással kapcsolatban?

Mindig szerettem az újonnan érkező kollégákkal foglalkozni. Bemutatni nekik a rendszereinket, amiket használunk, és segíteni nekik eligazodni a sok hirtelen jött újdonság között. Gyerekkorom óta érdekeltek az olyan tevékenységek, ahol megismertethetek, bemutathatok valami újat az embereknek. Egy ideig ezért cserkész is voltam.

Mit reméltél a programtól és a mentoráltól?

Az önös érdekű célom az volt, hogy a szintlépéshez szükséges szakmai vizsgára felkészült legyek, és megszerezzem azt a tapasztalatot, amit elvárnak. A másik pedig az, hogy segítsek Barnabásnak beilleszkedni a munka világába. Szívemen viselem mások sorsát, és itt a mentorprogramban nagy hasznát vettem ennek a tulajdonságomnak. Kíváncsi voltam, hogy mennyire állom meg a helyem ebben a helyzetben.

Hogy érezted magad a mentorálás során?

Jó volt a kapcsolatunk Barnabással. Elég önálló volt, megfelelően haladt a feladataival, így nem kellett különösebben motiválni. Remek eredménnyel végzett. Egyszer-egyszer a határidőkkel gyűlt csak meg a baja, ennél nagyobb problémánk talán nem is volt.

Sikeresnek tartod a most lezárult mentorálásodat, ha igen miért?

Sikeresnek tartom a mentorálást. Láttam, ahogy gyakorlatilag a tipikus egyetemi tudásszintről eljutott oda, hogy nagyvállalati minőségű kódot tudjon produkálni. Ez nem kis teljesítmény. A munkánk javarészt a kódok olvasásnak, kiegészítésének és természetesen a megírásuknak a képességén alapszik. Nyilván a program ideje alatt nem tudtuk mindenre felkészíteni Barnabást. Viszont olyan ismeretekkel gazdagodott, amik a későbbi boldogulását rendkívüli módon megkönnyítik majd, ebben biztos vagyok.

Ajánlanád-e a mentorságot más kollégádnak is, ha igen, miért?

Mindenképpen ajánlanám! Tökéltes, ha valaki előrelépést tervez itt a cégnél, vagy ha tapasztalatot szeretne szerezni. A feladatkörünk része, hogy foglalkozunk az új kollégákkal. Fel kell tudnunk ismerni, hogy ki, milyen beállítottságú és ez alapján terelgetni a szakmai fejlődése útján. Ezt a fajta megismerést lehet nagyszerűen gyakorolni itt a mentorprogramban. Gyakorlatilag zsákbamacska, hogy milyen mentoráltat kapunk, milyen képességű lesz, és abból kell továbbépítkezni.

Segített-e neked személyesen bármit a program?

Mára már sokkal ügyesebben tudom felmérni valaki személyiségtípusát. Könnyebben meglátom, hogy hogyan tudom őt segíteni, és mik azok az eszközök, amikkel a leghatékonyabban tud tanulni.