Sáfrány Artúr - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Sáfrány Artúr vagyok, és a Debreceni Egyetemen tanultam programtervező informatikus szakon. Az egyetemi éveim alatt szűk egy évet dolgoztam, majd fél évig Grúziában éltem. Miután onnan visszajöttem, elérkezettnek láttam az időt, hogy hosszabb távú munka után nézzek. Több ismerősöm is ajánlotta az EPAM mentorprogramját, és nekem is ez tűnt a legideálisabb opciónak.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

Az egyik legfontosabb szempont a program rugalmassága volt. Nem elhanyagolható persze az sem, hogy naprakész és a szó legszorosabb értelmében hasznos tudást szereztem közben. A program során kapott támogatás és a munkalehetőség a végén csak hab volt a tortán. Kijelenthetem, hogy a mentorprogram minden kívánalmamat maximálisan teljesítette.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Mivel a program teljes anyaga a rendelkezésemre állt az elejétől fogva, így pontosan tudtam mire számíthatok, és mik lesznek felém az elvárások. Az én konkrét kívánalmam annyi volt csupán, hogy a programot követően az érintett technológiákat magabiztosan tudjam használni. Munkaképes tudással rendelkezzek.

Hogy érezted magad a program során?

Ha őszinte akarok lenni akkor számomra az eleje tanulás, a vége munka jellegű volt. A feladatok a program második felében egyre összetettebbé váltak, alkalmazni kellett a tanultakat, mint egy éles projekten. Ezt a részét bevallom töredelmesen jobban élveztem.

Mi tetszett / nem tetszett neked a leginkább a programban?

Ami a leginkább tetszett, az a tananyag volt. Megfelelően strukturált volt, és tartalmilag is jól összeszedett. Végig azt éreztem, hogy releváns és hasznavehető, amit tanulok, és amit a mentorommal együtt csinálunk. Ez kifejezetten inspirálóan hatott rám.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Az én esetem elég speciális volt, mivel debreceniként egy budapesti mentor segítette a fejlődésemet. Személyesen sajnos nem is találkoztunk egymással. Mindez nem igazán befolyásolta a közös munkánkat, így is rengeteg segítséget és tanácsot kaptam tőle. Ami még adott egy pluszt a mentor által, hogy EPAM specifikus kérdésekre is tudott választ adni. Be tudott vezeti a cég életébe a programmal párhuzamosan. A programom befejezésének sikere közös dicsőség a mentorommal.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

Sok anyagrész ismerős volt az egyetemi tanulmányaimból. Viszont itt sokkal alaposabban és szakszerűbben vettük át ezeket. Kétséget kizáróan hasznosak voltak az ismétlések. Összességében magabiztosabb lettem a tudásomat illetően.

Hol voltak a programban a nehezebb részek számodra? Mi segített ezeken túljutni? Mi segíthetett volna még szerinted?

A nehezebb részek egyértelműen a program második felében jöttek, elsősorban a gyakorlati feladatoknál. Ott már muszáj volt több időt szánnom rájuk, mint korábban.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

A legfontosabb, amit kiemelnék az a szakmai tudás, amit ez alatt a fél év alatt szereztem. Ezen kívül az, hogy olyan feladatokkal kellett foglalkoznom, amik nem a saját ötleteim voltak, nem magamnak csináltam őket, így betekintést nyújtottak abba, hogy milyen is más elképzelése alapján dolgozni.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Azt hiszem a legfontosabb, hogy kellően motiváltak legyenek, és ezt tartsák meg a program végéig. Kérdezzenek! Nincs rossz, vagy banális kérdés, mindent jobb a program során tisztába tenni.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Most, a program befejezése után az EPAM debreceni irodájában fogok dolgozni, és egyelőre ezzel teljes mértékben elégedett vagyok.