Tóth Bálint - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Tóth Bálint vagyok, 24 éves, idén végeztem az Eötvös Loránd Tudományegyetem Programtervező informatikus szakán. Utolsó félévesként elkezdtem nézegetni, hogy milyen munkalehetőségek állnak rendelkezésre és ekkor botlottam bele az EPAM mentorprogramjába.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

Mint bizonyára sok más diáktársam is, én is úgy éreztem, hogy az egyetem egy jó alapot szolgáltatott a későbbi munkavégzéshez, azonban a gyakorlati tudás és tapasztalat kissé hiányos maradt. Ezért gondoltam, hogy egy ilyen mentorprogram megfelelő átmenetet képezhet az egyetem és a munka világa között, és ebben nem tévedtem.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Legfőképpen gyakorlatban is jól használható tudást vártam amellett, hogy kicsit jobban belelássak abba, hogy hogyan működik a fejlesztés egy cégnél professzionális környezetben.

Hogy érezted magad a program során?

Nem mondom, olykor megterhelő volt az egyetemi tanulmányok mellett csinálni a mentorprogramot, főleg a zárthelyi- és vizsgaidőszakban, de szerencsére elég rugalmas a program, így nem volt gond, ha egy ideig csak az egyetemre tudtam koncentrálni.

Mi tetszett / nem tetszett neked a leginkább a programban?

Nagyon hasznosnak találtam a jól felépített előadásokról készült videókat, egyszerűbb volt így megérteni, mint élőben, mert vissza lehetett tekerni, megállítani, értelmezni a hallottakat. Ugyanakkor a gyakorlati feladatok tették fel az i-re a pontot. Úgy gondolom, hogy sikerült a feladatok összeállítóinak sok, a gyakorlatban felhasználható tudást igénylő leckét feladni.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

A legjobb szerinem az volt, hogy tudott velem érdemben foglalkozni és segített megérteni az anyagot, valamit megadta a szükséges lökést a tanuláshoz.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

Legfőképp gyakorlati tudást kaptam, amelyet az egyetem nem tudott teljes mértékben biztosítani. Ezen felül még néhány új programozáselméleti ismeretet is sikerült elsajátítanom.

Hol voltak a programban a nehezebb részek számodra? Mi segített ezeken túljutni? Mi segíthetett volna még szerinted?

Voltak összetettebb részek, mint például a generikusok, ezeket egy kicsit nehezebb volt megérteni, mint az anyag többi részét, de nagyon sokat segített a mentorom ezeknél is.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

Úgy gondolom sokat fejlődtem sok tekintetben, és ehhez a mentorprogram nagyban hozzájárult. Szerencsére éppen azokon a területeken vettem észre magamon javulást, ahol szükségem volt rá. Sok tapasztatot szereztem mások kódjának megértésében. Illetve mivel egyetem mellett csináltam a képzést, ezért az időmenedzsment terén is javultam.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Leginkább idővel, elhivatottsággal és szorgalommal.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Szeretnék hosszabb távon az EPAM-nál maradni, azonban nem feltétlenül Magyarországon. Minél több új tudásra és tapasztalatra szert tenni ezen a területen, hogy akármibe is fogjak a későbbiek során, a lehető legeredményesebben küzdhessek meg az akadályokkal.

Milyen kulcsfogalmak jutnak eszedbe a mentorprogram szó hallatán?

Előrelépés, fejlődési lehetőség, támogatás.