Szabó Bence - Mentor

Pár mondatban mutasd be kérlek magad, és a céget ahol dolgozol.

A külföldi tanulmányaimat követően úgy terveztem, hogy itthon fogok dolgozni. Ekkor találtam rá az EPAM-ra, ahol több éve itt vagyok már és nagyszerűen érzem magam. Remek a csapatunk, mindenkivel jól ki lehet jönni, és hatékonyan tudunk együtt dolgozni.

Milyen tapasztalatod volt a program előtt a mentorálással kapcsolatban?

Igazából semmilyen tapasztalatom nem volt a mentorálás terén. Ezt megelőzően nem nagyon kellett tanítanom. Amikor pedig igen, az nem ment annyira jól sajnos. Ezért is vágtam bele a programba, hogy fejlesszem magam, mert egyébként szeretnék tanítani. Szakmai szempontból is nagyon sokat segített, mert újra átnéztem olyan témákat, amikkel a napi munka során nem találkozom. Megismerkedtem új technológiákkal, és még a mentoráltamtól is tanulhattam. A teszteléssel kapcsolatban ő nagyon sokat olvasott és megosztotta velem az újdonságokat.

Mit reméltél a programtól és a mentoráltól?

A saját szemszögemből azt reméltem, hogy képbe fogok kerülni a program teljes anyagával. Természetesen ugyanezt vártam a mentoráltamtól is, de nála azt is szerettem volna, ha közben rájön, hogy milyen irányba akar továbbmenni. Nagyon sok témakört meg tudtunk neki mutatni a mentorálás során, minek hatására nagyjából teljes képe lett arról, hogy is néz ki az informatika. A közben felmerülő nehézségeink kapcsán én alapvetően a megérzéseimre, illetve az elmúlt évek tapasztalatára hagyatkoztam, ez úgy tűnik működött is.

Hogy érezted magad a mentorálás során?

Az elején bizonytalan voltam. Kiderült, hogy jobban kézben kellett volna tartanom az időt, mert elcsúsztunk. A végére persze sikerült mindent időben befejezni. Én azt gondolom, hogy érdemes készíteni egy listát, egy követhető időrendet akkor is, ha van segítségként egy táblázat arról, hogy nagyjából hogyan is kéne haladni. Emellett azt javasolnám a mentoroknak, hogy nyugodtan nyúljanak hozzá a program anyagához, akár a sorrendhez is. Mi is volt, amit más besorolásban vettünk át. Azt gondolom nincs olyan, hogy valaki rosszul csinálja. Remélem, hogy kellően profik vagyunk és, ha a tudást át tudjuk adni, akkor az mindegy, hogy pontosan hogyan történt.

Sikeresnek tartod a most lezárult mentorálásodat, ha igen miért?

Igen, elsősorban nyilván objektív mérce szerint volt sikeres, mert a mentoráltam jó eredményekkel és időben befejezte a programot. Azt is mindenképpen sikernek könyvelem el, hogy nem volt sok bukása, két vagy három alkalommal fordult csak elő. Jók voltunk, és a program második felére a lemaradásunkat is behoztuk.

Ajánlanád-e a mentorságot más kollégádnak is, ha igen, miért?

Mindenkinek ajánlanám! Elsősorban azért, mert emberileg egy csomót lehet tanulni, másodsorban pedig szakmailag is sokat hozzá tud tenni az ember tudásához. Vitathatatlan fejlődési lehetőség.

Segített-e neked személyesen bármit a program?

Az időbeosztást illetően mindenképpen! A program során három különböző naptárt kellett összefésülnöm, és technológiailag is megoldani a különböző eseményeket. A másik pozitívuma, hogy türelemre tanított. Nem voltam egy türelmes ember, és még most sem vagyok túlságosan, de a mentorálásnál muszáj volt néha plusz időt beletenni, főleg, ha valamit különböző szemszögekből is el kellett magyarázni.