Oláh Benjámin - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

A debreceni egyetemen tanultam mérnökinformatikus szakon. Az egyik szakmai hét során találkoztam a mentorprogrammal. Tökéletes volt az utolsó félévemre. Szakmai gyakorlatot is biztosított és egy programozási nyelvvel is alaposan megismertetett.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

Több legyet üthettem vele egy csapásra. Elsősorban a programozási nyelvben való jártasság volt a célom. Ismervén magamat egyedül soha nem kezdtem volna neki. Másodsorban az egyetemhez kellett a szakmai gyakorlat. Harmadsorban a biztos munkahely a sikeres programot követően. Eleinte félelmetesnek tűnt, hogy ha elbukom, akkor annak akár anyagi vonzata is lehet, de kockáztattam, és nagyon megérte.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Nem volt semmi konkrét elképzelésem. Mérnökinformatikusként nem sokat tanultam a programozásról. Azt reméltem csupán, hogy az alaptudásom elég lesz a mentorprogram elkezdéséhez.

Hogy érezted magad a program során?

Élveztem is meg nem is. A heti beszélgetések a mentorral és a többi mentorálttal midig jó hangulatban teltek. A vizsgázás viszont első hallásra rémisztő volt. Stresszesnek hangzott, hogy egy hét alatt fel kell készülni az anyagból, majd levizsgázni belőle és máris készülni az újból. Akkor még egyetemista fejjel gondolkodtam.

Mi tetszett / nem tetszett neked a leginkább a programban?

Nekem tetszett, hogy az anyagok nagy részéhez gyakorlat is tartozott. A vizsgák pedig korrektek voltak. Amik nekem kicsit hiányoztak, azok az ellenőrző kérdések a témák végén.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

A mentorom mindig segítőkész volt. Ha kérdésem volt, vagy elakadtam mindig segített. Sokat beszélgettünk is, azokat is nagyon élveztem. Az az érzésem volt végig, mintha nem diákként, hanem mint munkatársként tekintene ránk a mentoráltjaira.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

Nem csak a Java tudásom fejlődött, hanem az általános képem a programozásról is. Ez utóbbit úgy értem, hogy olyan tudásra tettem szert, amit más programnyelvek esetében is remekül tudok hasznosítani.

Elegendőek voltak-e az információk, amiket kaptál?

A teljesítéshez egyértelműen és szerintem nem is igen kell több. Extra tudásért a legtöbb anyag végén volt egy „ezeket az oldalakat ajánljuk olvasásra” rész, így aki többet akart a témáról megtudni az is kielégíthette a tudásszomját.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Mindenképpen tanulják meg a Java alapokat, és az sem árt, ha az angol jól megy. Ha valakinek sikerült bejutnia a mentorprogramba onnantól már csak a szorgalmán fog múlni, hogy be is fejezze.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Jelenleg épp kilátásban van számomra egy projekt, így pár hónapig biztosan azon fogok dolgozni. Karrier szempontjából még nincs konkrét elképzelésem. Egyelőre jól érzem itt magam az EPAM-nál, de hogy mit hoz a jövő, azt még nem tudhatom.

Mennyire sikerült a program során beosztani az idődet és az energiád? Hogy kellett gazdálkodnod az időddel/energiáddal? Van egy bevált szuper technikád a készülésre időbeosztásra?

Szerencsére az utolsó egyetemi félévem nem volt már vészes, így könnyen be tudtam osztani az időmet. A vírus okozta csúszás ideje alatt kényelmesen megcsinálhattam a záróvizsgámat, a nyáron pedig folytattam a mentorprogramot.

Milyen kulcsfogalmak jutnak eszedbe a mentorprogram szó hallatán?

Java, mentor, laza, jó közösség, hasznos, érdekes, egyedi, kiváló, hosszú és a „nem tökéletes”. Azért jut eszembe a nem tökéletes mivel ez a program nem az. A tananyagok folyton változnak. Újak kerülnek bele és archiválódnak a régiek. A vizsgázó felület is folyton fejlődik, de ez így van rendjén. Nagyon kevés cég vállal ilyen mértékű és minőségű betanítást. Érdemes részt venni benne, mivel máshol ilyesmit nem nagyon lehet találni.