Mernyei Dániel - Mentorált

Mik a karrier céljaid? Mivel szeretnél foglalkozni?

Mindig is lenyűgözött az, hogyan tudunk a technológia segítségével olyan dolgokat létrehozni, melyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Az olyan fejlesztések, mint az online bankszámlanyitás, az okosórák egészségmegőrző funkciói vagy az önvezető autók mind valami pluszt adnak hozzá az emberek életéhez, melyekkel többre vagyunk képesek. A szoftverfejlesztéssel én is részese szeretnék lenni ennek a folyamatnak, mert úgy gondolom, így tudok leginkább értéket teremteni.

Mit gondolsz miben és milyen mértékben segít, segített az egyetemi képzés a karrier céljaid elérésében?

Én az egyetemen programtervező informatikus szakot végeztem. Úgy gondolom, hogy ez adott egy elméleti alapot, gondolkodásmódot, amire a későbbiekben tudok építkezni. Azt tapasztalom, hogy az egyetemi ismereteimmel könnyebben tudok új koncepciókat megérteni, elsajátítani. Viszont annak ellenére, hogy temérdek programot kellett írni beadandó feladatként, úgy érzem, hogy a képzés lehetne gyakorlatiasabb, kevésbé elméleti. Nem kevés olyan ismerettel találkoztam a mentorprogram során, melyekről azt éreztem, hogy az egyetemi anyagban is szerepelniük kellett volna.

Miért jelentkeztél a programunkra?

Több szempontból volt szimpatikus számomra ez a program. Lehetőségem nyílt arra, hogy gyakorlatorientált módon bővítsem az akkori ismereteimet. Továbbá, a program végén ott várt a lehetőség, hogy egy olyan cégnél helyezkedjek el, ahol nagy és komplex projektek fejlesztésében vehetek részt.

Voltak-e előzetes elvárásaid, és ha igen, akkor mik?

Annyi elvárásom volt, hogy olyan ismereteket sajátíthassak el, melyekkel könnyedén el tudok helyezkedni Java fejlesztőként. Úgy gondolom, hogy ez teljes mértékben teljesült.

Hogy érzed sikerült fejlődnöd a program során? Ha volt fejlődés röviden leírnád, hogy miben fejlődtél?

Rengeteget fejlődtem. Többek között azt tartom a legfontosabbnak, hogy már tisztában vagyok az olyan konvenciókkal, tervezési mintákkal, melyek alkalmazásával sok ember tud együttműködni egymással nagy projektek fejlesztése során.

Mennyire érezted a mentorodat segítőkésznek a program során?

A mentorom nagyon lelkiismeretes munkát végzett. A konzultációk időpontjait rugalmasan osztottuk be. Miután átbeszéltük az aktuális fejezetet, mindig igyekezett kiegészíteni a tanultakat az ő meglátásaival, tapasztalataival, amit én nagyon értékeltem. Továbbá, részletesen mesélt az EPAM belső működéséről is, valahányszor ezzel kapcsolatban volt kérdésem.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

A tanulás ebben a szakmában soha nem ér véget. Most már hivatásos szoftverfejlesztőként szeretnék minél többet fejlődni, tapasztalatot szerezni és persze alkotni. Nagyon jó érzés, hogy végre nem a „fióknak” írok programot, hanem valódi embereknek.

Kinek ajánlanád elsősorban a programunkat?

Mindenkinek, aki átfogó, gyakorlatorientált, piacképes tudást szeretne elsajátítani, és menő fejlesztőként egy menő cégnél elhelyezkedni.

Ha pár szóval kellene összefoglalnod, hogy mit kaptál a mentorprogramtól, mik lennének azok?

Piacképes tudás, profizmus.