Zóna Dániel - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Huszonegy éves vidéki srác vagyok. A mentor programot megelőzően, az informatikai szakközépiskola után egy OKJ-s szoftverfejlesztői képzésen vettem részt. A programról a barátnőmtől szereztem tudomást.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

Épp egy döntés előtt álltam, amikor értesültem a programról. Menjek-e tovább tanulni az egyetemre, vagy inkább keressek munkát. Tudtam, hogy tapasztalat nélkül nem sok helyre vettek volna fel. Az egyetemekről meg mindenhol azt hallottam, hogy nem adnak olyan tudást, ami a munkához szükséges. A mentorprogram azért tetszett meg, és azért is döntöttem mellette, mert így volt lehetőségem bekerülni az EPAM-hoz. Egy ilyen cég által nyújtott oktatási lehetőség, ami közben tapasztalatot is szerezhetsz, az felér bármelyik egyetemmel.

Hogy érezted magad a program során?

Furcsa volt megszokni. Nincs kötelező bejárás, nincs megadva mikor és pontosan mennyi időt kell rászánnod. Magamnak kellett eldöntenem mikor foglalkozom vele. Nem vagyok hozzászokva, hogy egyszerűen leülök és tanulok, így eleinte tényleg nehézkesen ment. Végül tanulni is sikerült megtanulnom.

Mi tetszett és mi nem tetszett neked a leginkább a programban?

Rengeteget tanultam! Új technológiákat ismertem meg és szereztem jártasságot az alkalmazásukban is. Alapjaiban változott meg a gondolkodásmódom a programot követően. Egy problémát száz- és százféleképpen meg lehet oldani. Itt megmutatják azt, hogy hogyan érdemes. Az egyetlen, ami némileg zavaró volt számomra az a becsült idő. Konkrét pszichológiai hadviselés előre megjósolni, hogy meddig is fog ténylegesen tartani a program. Bőven teljesíthető a megadott idő alatt, csak bele kell tenni a szükséges energiát.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Kifejezetten jó viszonyban voltam és vagyok is a mentorommal. Mindig pont annyit segített amennyire szükség volt. Nem rágott a számba semmit. Hagyta, hogy törjem a fejem, de ha elakadtam természetesen tudta hogyan tud tovább lendíteni az adott problémán.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

Őszintén, többet tanultam a mentor program alatt, mint a 2 éves szakmai képzésem alatt. És az hogy a programnak vége, nem jelenti azt, hogy le is zárult a fejlődésem, ugyanúgy tanulok és haladok tovább, csak most már nem kell minden témából levizsgáznom.

Hol voltak a programban a nehezebb részek számodra? Mi segített ezeken túljutni? Mi segíthetett volna még szerinted?

Nem mondanám egyik részt vagy témakört se nehéznek. Hosszabbak voltak, ezekre több időt kellett fordítani. Ha az adott rész elején rosszul saccoltam meg, hogy mennyi időre volt szükségem akkor persze, hogy vért kellett izzadni az időben való befejezéshez. De ettől még nem lett egyik rész se nehéz vagy teljesíthetetlen, csak nekem kellett legközelebb ügyesebbnek lennem.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Vértezzék fel magukat vizsgadrukk ellen! Én a tizedik vizsga környékéig folyton izzadva mentem be. Persze ha letudták a vizsgadrukkot utána se bízzák el magukat, mert, ahogy mondani szokták „abban a pillanatban fogsz elesni, amint nem nézel a lábad elé”. És végül, ha olyan „jól” gazdálkodnak az idővel, mint én, akkor készüljenek fel az energiaitalból történő kávéfőzésre, mert húsz óránál is több videó anyagot is meg lehet tanulni egy nap alatt, csak akarni kell!

Mennyire sikerült a program során beosztani az idődet és az energiád? Hogyan kellett gazdálkodnod az időddel és az energiáddal? Volt egy bevált szuper technikád a készülésre és az időbeosztásra?

Tökéletes módszer nincs. Én azt javaslom, hogy előre ki kell számolni mennyi időt is ölel fel egy-egy tananyag. Még ha jó is benne az ember, és gyorsítottan nézi a videókat, akkor is érdemes rászámolni egy kis plusz időt, mert sosem lehet tudni, mi jön közbe! Mondok egy példát miért jó óvatosnak lenni. Egyik hétvégére tanulást terveztem. Az ismerőseimmel tudattam is, hogy nem fogok ráérni. Sajnos azonban az áramszolgáltatónak nem szóltam, és ők pont arra a hétvégére tettek egy 48 órás karbantartást. Ez azt jelentette, hogy 20 percenként elment az áram.

Milyen kulcsfogalmak jutnak eszedbe a mentorprogram szó hallatán?

A Mentor nem tanár! Segít, ha kell, de ne kérd, hogy ő mondja el miről is szólt a 8 órás tananyag.