Kodela Dávid - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Jelenleg is tanulok még a pécsi egyetemen. A középsulitól kezdve érdekelt a programozás. Az egyetem vége fele gyakornoki lehetőségeket nézegettem és így találtam rá a mentorprogram hirdetésére. Jó helyre van szükség a szakmai gyakorlathoz, hogy egyrészt ne menjen el az ember kedve a szakmától, másrészt, hogy korrekt képet kapjon arról, hogy mégis mivel fog foglalkozni ezentúl. Azt gondoltam, hogy az mind szép és jó, hogy megkapom a diplomámat csak hát semmi tapasztalattal, esélytelen az elhelyezkedés. A program leírása meg szimpatikus volt, jelentkeztem, aztán minden ment szépen gördülékenyen, ahogy lennie kellett.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

Mindenféleképpen szerettem volna Pestre költözni, és a program jó indok volt ehhez. A másik ok a mentor. Éreztem, hogy valaki kell mellém, aki helyre ráz, illetve utólag úgy látom, hogy sokkal hamarabb rázódtam bele, mint ahogy magamtól tettem volna, ebbe egészen biztos vagyok.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Konkrét elvárásom igazából nem volt. Szerettem volna tanulni és jobban megismerkedni a szakmával. Utólag elmondhatom, hogy sikerült olyan biztos alaptudást szereznem, amire bármikor nyugodtan építkezhetek, nem fog olyan könnyen összedőlni, mintha csak magamtól próbálkoztam volna.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

A mentorom teljesen rugalmas volt. Megbeszéltük, hogy heti háromszor konzultálunk. Ha valami gondom akadt szóltam neki, ha meg neki nem volt jó, akkor meg ő szólt. Könnyű volt vele a közös munka.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

Ezt így nehéz mérni mivel, ha a jelenlegihez képest nézzük, akkor nulla volt a tudásom. Alapismereteim nyilván voltak, de tényleges szakmai tudásom, ha így veszem semmi. Ami talán a legnagyobb fejlődésen ment át az a kódírásom módja. Mostanra sokkal professzionálisabb oldalról közelítem meg, nem csak összecsapok valamit. Fontos, hogy betartsam a formai és egyéb ide vonatkozó követelményeket.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

Nyilvánvalóan a szakmai oldalt tudnám a leginkább kiemelni. Nem szakmai jelleggel pedig, hogy talán nyitottabb lettem az új dolgokra, a tanulásra. Az új információkat is könnyebben emésztem meg. Az egyetem elég „száraz”, a mentorprogram ellenben kifejezetten gyakorlatias.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

A kellő időt és energiát mindenképpen rá kell szánni, nincs mese. Viszont maximálisan megéri. Akinek megvan a gondolkodásmódja és kitartása, az mindenképpen jelentkezzen. Itt nem csak azokra gondolok, akik informatika szakon tanulnak az egyetemeken. Szerintem akár egy középiskolából kikerült is rendelkezhet olyan készségekkel, hogy elvégezze a programot és kiváló programozó legyen.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Tanulni, tanulni, tanulni és fejlődni folyamatosan. Nincsenek konkrét hosszútávú terveim. Még sokat kell tanulnom és tapasztalnom ahhoz, hogy igazi célokat kitűzhessek ki magam elé. Minél többet tanulok, annál inkább látom, hogy még mennyi mindent nem tudok.