Csöregi Endre - Mentorált

Mik a karrier céljaid? Mivel szeretnél foglalkozni?

Alapvetően a programozás érdekel. Konkrét, kimondott karriercélom nem igazán volt soha. Egyelőre ismerkedem az új állásom nyújtotta kihívásokkal, a hellyel és a kollégákkal. Ezt is meg kell szokni. Cél vonatkozásában a Backend az, ami közel áll hozzám. Ezen belül szeretnék tevékenykedni. Persze szívesen veszem a külföldi munkalehetőségeket is. Elsősorban angol nyelvterületre mennék Európába, úgy tudom, erre lesz is lehetőség itt az EPAM-ban.

Mit gondolsz miben és milyen mértékben segít, segített az egyetemi képzés a karrier céljaid elérésében?

Szerintem segít, hogy megismerjük a lehetőségeket. Azt, hogy mivel lehet foglalkozni, miket lehet csinálni az informatikán belül. Ad még némi alapot, kiindulási pontot, ahonnan aztán tovább lehet fejlődni.

Miért jelentkeztél a programunkra?

Épp munkát kerestem, amikor egy ismerősöm ajánlotta ezt a lehetőséget. Nagyon jól hangzott, hogy nem csak úgy bedobnak a mélyvízbe, hanem tényleg fel is készítenek arra, amit később elvárnak. Szimpatikus volt, hogy lesz valaki hozzám rendelve, akihez tudok fordulni, aki segít nekem.

Hogy érzed sikerült fejlődnöd a program során? Ha volt fejlődés röviden leírnád, hogy miben fejlődtél?

A második hónaptól kezdve függetlenül attól, hogy én előtte is informatikát hallgattam, teljesen új dolgokról volt szó. Azt hittem nagyobb részt fognak lefedni a tanultak, de tévedtem. A mentorprogramban olyan technológiákat ismertem meg, amikről szó sem esett az egyetemen. Elmélyült a tudásom. Megtapasztaltam azt is, hogy hogyan kell megoldást keresni egy problémára, ha elakadtam.

Mennyire érezted a mentorodat segítőkésznek a program során?

Úgy érzem, hogy jó volt a kapcsolatunk. Türelmes volt, mindenek felett! Az összes számára triviális probléma miatti elakadásomban ott volt velem, és tanított. Ilyen a jó mentor. Őszinte! Megmondja, ha probléma van, de figyel arra is, hogy eközben ne lombozza le túlzottan a mentoráltját. Konkrét munkatapasztalatokkal tudta illusztrálni az egyes problémák megoldását. A technológiák élesben történő alkalmazásáról feltett kérdéseimhez is mindig tudott fűzni egy-egy saját tapasztalatú anekdotát.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Lassan kezdek beleszokni a 40 órás heti munkaidőbe. Korábban nem volt még teljes állásom, így ez is kihívás volt nekem az elején. Itt az EPAM-ban rengeteg lehetőség van arra, hogy továbbfejlesszük a meglévő tudásunkat. Most azokra fókuszálok, ahol még vannak hiányosságaim.

Kinek ajánlanád elsősorban a programunkat?

A programozás iránt érdeklődőknek ajánlom. Akik hajlandóak belerakni a szükséges munkát a fejlődésükbe. Véleményem szerint az is megtudja csinálni ezt a programot, akinek teljesen más háttere volt előtte.

Ha pár szóval kellene összefoglalnod, hogy mit kaptál a mentorprogramtól, mik lennének azok?

Betekintés a szakmába, erős alap a munkába álláshoz, piacképes tudás.