Balázs Éva - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Térképészetből szereztem diplomát, és ezen a területen dolgoztam kb. 5 évig. A programozással azért kezdtem el foglalkozni, hogy hatékonyabban tudjam elvégezni a térinformatikai feladatokat. Kezdetben önállóan tanultam programozni, de egy idő után úgy éreztem, hogy szükségem van iránymutatásra. Ezért elkezdtem a programtervező informatika szakot az egyetemen. A második év után a szakmai gyakorlatomat olyan helyen szerettem volna végezni, ahol hasznos és változatos dolgokat tanulhatok, gyakorlati tudásra is szert tehetek.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

Úgy éreztem, hogy az egyetemen túlzottan nagy hangsúlyt fektetnek az elméletre és keveset a gyakorlatra, nem éreztem piacképesnek a tudásomat. Úgy gondolom, hogy ennek a programnak pedig éppen az a célja, hogy azokat, akik már rendelkeznek programozási ismeretekkel, felkészítse a gyakorlati munkára. Emellett előny volt a program rugalmassága is.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Gyakorlatias képzést szerettem volna, hogy otthonosabban mozogjak a programozás világában. Úgy gondolom, hogy ezt megkaptam. Sok témát érint az oktatás, általában a segédanyag is gyakorlatiasan közelíti meg az adott témát, emellett minden témakörhöz tartozik gyakorlati feladat is. Elmélyülni viszont egyik témában sem tudtam igazán, inkább abban segített, hogy tudjam az alapokat, és hogy mit hol kell keresnem.

Hogy érezted magad a program során?

Munka mellett végeztem el a programot. Esti egyetemre jártam mielőtt elkezdtem a programot, ami mellett szintén dolgoztam, így számomra ez hasonló helyzet volt a korábbihoz. Az iskolától úgy gondolom, hogy elsősorban az különbözteti meg, hogy szabadabb, én osztottam be magamnak az időmet, hogy mit mikor tanulok, és mikor vizsgázom.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Mindenképpen hasznos volt számomra, hogy volt valaki, akitől bármikor kérdezhettem. Ez főként a gyakorlati feladatoknál volt nagy segítség.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

Úgy érzem, hogy sokkal gyakorlatiasabb tudással rendelkezem most, mint a programot megelőzően. Emellett a gondolkodásmódom is változott, máshogyan közelítenék meg most egy problémát, mint korábban.

Hol voltak a programban a nehezebb részek számodra? Mi segített ezeken túljutni? Mi segíthetett volna még szerinted?

Voltak könnyebb és nehezebb témák, de úgy gondolom, hogy ez szubjektív, mindenki mást ítélne meg könnyűnek, illetve nehéznek. Inkább azt találtam nehéznek, hogy a program során hosszabb szünet nélkül folyamatos volt a terhelés, olyan volt ez számomra, mint egy nagyon hosszú vizsgaidőszak.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

Úgy gondolom, hogy sokkal átláthatóbb, mások számára könnyebben értelmezhető kódot tudok most írni. A problémamegoldásom is letisztultabb lett. Emellett sok, számomra új technológiával ismerkedtem meg.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Én azt javasolnám, hogy próbáljanak minden nap foglalkozni valamennyit a tanulással, vagy ha ez nem is sikerül, akkor legalább ne hagyják az egészet a vizsga előtti utolsó két-három napra. Próbálják a vizsgákat a képzési tervben szereplő időpontokban teljesíteni, a lemaradást utólag nehéz behozni. Ha egy-egy feladat megoldása több időt vesz igénybe, mint amennyi a tervben szerepel, akkor ne érezzék rosszul magukat, a következő talán gyorsabban fog menni. Én úgy gondolom, hogy kellő kitartással meg lehet csinálni. A csoki pedig sokat segít.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Szeretnék elmélyülni az elmúlt hónapokban megismert témákban, és magabiztosan alkalmazni ezeket a technológiákat. Még nagyon sokat kell fejlődnöm ahhoz, hogy jó fejlesztő legyek, de erre biztosan lesz lehetőségem az EPAM-nál. A későbbiek folyamán pedig annak örülnék igazán, ha a térképészeti, térinformatikai és programozói tudásomat egyszerre alkalmazhatnám.