Kalmár Gábor - Mentor

Pár mondatban mutasd be kérlek magad, és a céget ahol dolgozol.

Sok szeretettel üdvözlök mindenkit. Kalmár Gábor vagyok, elhivatott a céljai megvalósítása terén. Szeretem a kihívásokkal, változatosságokkal megfűszerezett feladatokat. Lassan két éve dolgozom a szegedi EPAM-ban. Sok technikai és szociális képességre tettem szert munkám során, amiért nagyon hálás vagyok a cégnek. Sok időt és energiát fordítottam arra, hogy mindig képzett legyek és a lehető legtöbbet tudjam nyújtani, amiben a cég is sokat támogatott. A közeg, a körülmények, az eszközök adottak, már csak a saját energiát és időt kell beletenni.

Milyen tapasztalatod volt a program előtt a mentorálással kapcsolatban?

Először az egyetemi tanulmányaim során kerültem a mentorálás közelébe. Felkérést kaptam egy volt középiskolás tanáromtól, hogy vegyek részt egy kurzuson, amiben a megszerzett tudásomat, át kéne adjam a hasonló érdeklődésű tanítványainak. Később egy kisebb cégnél kellett embereket betanítanom az alapoktól úgy, hogy akár az én helyemet is képesek legyenek átvenni a projekten. Mind a két esetben sikeres volt a program, mivel a volt tanítványaim közül mindenki ezen a pályán helyezkedett el, illetve gond nélkül vették az akadályokat a csapatban nélkülem is.

Mit reméltél a programtól és a mentoráltól?

Arra gondoltam, hogy ez egy jó lehetőség, hogy átadjam a meglévő tapasztalataimat más személyeknek, akik hasonló beállítottságúak, mint én. Örülök, ha valakinek segíthetek a pályájának korai szakaszában, mivel tudom mekkora a különbség az egyetemi oktatás és a versenyszféra között. Máté volt az első mentoráltam, akitől rengeteg tapasztaltot gyűjthettem, azzal kapcsolatban, hogy mennyire nehéz az anyag, és mennyi erő és idő befektetésével lehet teljesíteni a képzést. Alapjában véve azt szerettem volna, hogy a mentoráltam minél korábban felismerje mindazt, ami a valós életben is várni fog rá. Teljes mértékben tőle függ az, hogy mennyire tud önállóan feladatokat megoldani, illetve elsajátítani az elméleti részét. Úgy gondolom, hogy egy jó mentornak meg kell találnia azokat a pontokat, amivel fenn tudja tartani a mentoráltja motiváltságát.

Hogy érezted magad a mentorálás során?

Mátéval nagyon gördülékenyen haladtunk, így jutott a tananyagon kívüli részekre is idő. Remélem, hogy még sok hasonló mentoráltam lesz, akinek nem csak a hogyanokat, hanem a miérteket is meg lehet mutatni.

Sikeresnek tartod a most lezárult mentorálásodat, ha igen miért?

Szerintem hasznos volt a mentorálás, mivel rengeteg olyan témát érintettünk, ami engem is elgondolkoztatott és felkeltette az érdeklődésemet egy adott területen.

Ajánlanád-e a mentorságot más kollégádnak is, ha igen, miért?

Természetesen! Elsősorban annak ajánlom, aki készen áll más embereknek segíteni, aki nem sajnálja az időt arra, hogy másokat felkészítsen a fejlesztői életre.

Segített-e neked személyesen bármit a program?

Úgy gondolom, hogy mind a technikai, mind a személyes fejlődésemhez sokat tett hozzá a mentorprogram.