Szabó Gábor - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Többszörösen karrierváltó vagyok. Eredetileg társadalomtudományi végzettséggel rendelkezem, és a kereskedelemben is dolgoztam hét évig. Szerettem volna más területen kipróbálni magam, ahol igazi kihívásokat kapok és csapatban dolgozhatok. A szoftverfejlesztés mindkét szempontból vonzónak tűnt, ezért döntöttem a további önképzés és a tanulmányok mellett.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

Két EPAM-os ismerősömmel beszélgettem a terveimről, ők javasolták a mentorprogramot. Döntő jelentőségű volt, hogy munka mellett is el lehetett végezni.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Aggódtam, hogy elegendő időm lesz-e munka és család mellett haladni a programmal, de végül nem volt ezzel probléma. Ebben nagyon sokat köszönhettem a mentorom rugalmasságának is. Nagyon vonzó volt, hogy modern technológiákról tanulhattam és ha elegendő időt szántam a felkészülésre, a vizsgák sem voltak nehezek.

Hogy érezted magad a program során?

Meglehetősen megterhelő volt a mentorprogramban és a munkában is teljesíteni, bő fél évig minden szabadidőm és hétvégém ráment. Emlékszem, hogy karácsony másnapján leültem a gép elé, és a január közepéig tartó szabadságom alatt nem is nagyon keltem fel előle. Utána viszont gyors egymásutánban megcsináltam hat-hét vizsgát. Hogy ez sikerülhetett, ahhoz természetesen kellett a családom megértése és támogatása is.

Mi tetszett / nem tetszett neked a leginkább a programban?

Nagyon tetszett a felkészítő anyagok kimerítő alapossága és minősége. A mentorprogram során fejlesztendő alkalmazás domainje tőlem egy kicsit távol állt, jobban örültem volna, ha több lehetőség közül lehetett volna választani.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Végig nagyon rugalmas és segítőkész volt, nagyon hálás vagyok neki. Sok témakörhöz adott plusz anyagokat, és hasznos tippeket adott a majdani, mindennapi munkához is.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

A tudásom teljesen új szintre került a mentorprogram után és persze mostanra azt is jobban látom, mennyi mindent kell még tanulnom.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

Mivel sokkal jobban látom, mennyi mindenben kell még fejlődnöm, igyekszem azóta is legalább heti rendszerességgel időt szakítani a tanulásra. Egyébként számomra nagyobb önbizalmat is ad, hogy egyre több dolgot tudok megoldani és átlátom azt, ami pár hónapja még érthetetlen volt.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Azt, amit én is a program alatt tanultam meg: merjenek segítséget kérni! Nagyon idegesítő, amikor egy problémával küszködünk már hosszú órák (esetleg napok) óta és nem jutunk előre. Nem éri meg erre pazarolni az időt, segítséget kell kérni a mentortól, így nem vesztegetjük az időnket és tudunk haladni a programmal.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Szerencsére most már projektre kerültem, így élesben is kipróbálhatom a tudásomat. Később pedig a gyakorlás és minél több technológia kipróbálása a célom.

Mennyire sikerült a program során beosztani az idődet és az energiád? Hogy kellett gazdálkodnod az időddel/energiáddal? Van egy bevált szuper technikád a készülésre időbeosztásra?

Mivel tényleg feszes volt a program a munka és a család mellett, ezért nagyon megbecsültem az időt, amit a felkészülésre szánhattam. Úgy tapasztaltam, hogy két óránál kevesebb nem elég ahhoz, hogy az agyam eléggé átálljon a tananyagra. Azonban négy óránál többet sem tudok tanulni egyhuzamban, mert a végére már túl fáradt leszek ahhoz, hogy több információt befogadjak. Persze mindenki más és az egyes modulok anyagai sem egyformán nehezek, de érdemes a felkészülést jobban elosztani és minden nap foglalkozni vele. Nekem sokat segített, hogy rendszeresen felkeltem hajnalban, így még munkáig volt pár órám készülni, amikor senki sem zavart. Hasznosnak bizonyult a jegyzetelés is! Jelentősen lassítja a haladást, de jobban megjegyztem az anyagot, és könnyebb átnézni vizsga előtt. A MEP alatt nagyjából 180 oldalt jegyzeteltem, pedig eléggé apró betűkkel írok.

Milyen kulcsfogalmak jutnak eszedbe a mentorprogram szó hallatán?

Kitartás, tanulás, fejlődés.