Szerző Gábor - Mentorált

Mik a karrier céljaid? Mivel szeretnél foglalkozni?

Java fejlesztéssel és Webes technológiákkal szeretnék foglalkozni. Újabban a Big Data is érdekel, ezzel a program közben ismerkedtem meg. A továbbiakban ezekből szeretnék nagyobb tudást szerezni és minél több tapasztalatot. A későbbiekben el tudom képzelni, hogy idővel eltávolodva a mindennapi programozástól más irányba menjek el, és mást is kipróbáljak, akár a tesztelést is.

Mit gondolsz miben és milyen mértékben segít, segített az egyetemi képzés a karrier céljaid elérésében?

Én úgy érzem, hogy segített. Erős alapokat adott programozásból és összességében az informatika világából. Olyan képességeket erősített meg bennem, amik hasznosak a szakmában. Abban viszont nem segített, hogy naprakész legyek, mert az egyetemi képzés sajnos igencsak le van maradva az újabb technológiáktól.

Miért jelentkeztél a programunkra?

Álláskeresés közben hallottam a programról az egyik közösségi média portálon. Azért jelentkeztem, mert azzal szembesültem, hogy hiába tanultam egyetemen nincs annyi tapasztalatom, ami kéne az állások betöltéséhez. Sok esetben nem is ismertem az adott technológiát, amit használnom kellett volna. Ezért tetszett meg a program struktúrája és jelentkeztem.

Voltak-e előzetes elvárásaid, és ha igen, akkor mik?

Voltak! Leginkább az, hogy az egyetemi tudásomat tudjam bővíteni. Ott erős alapokat kaptam általános jelleggel, itt pedig egy specializáltabb, naprakészebb tudást akartam szerezni. Sikerült!

Hogy érzed sikerült fejlődnöd a program során? Ha volt fejlődés röviden leírnád, hogy miben fejlődtél?

A legtöbbet abban, hogy pontosabban és átláthatóbban dolgozom. Néha visszanézem a régebbi kódjaimat és elszörnyülködöm, hogy azokat anno én csináltam. E téren érzem a legnagyobb fejlődést.

Mennyire érezted a mentorodat segítőkésznek a program során?

Nélküle nehezen tudtam volna csak megcsinálni a programot. Mindig nagyon rendes volt velem. Mindenben segített bármilyen apróság vagy banalitásnak tűnő dolog volt is. Tetszett, hogy pontosan tartottuk a mentorálásokat, nem késett és felkészült volt. Az anyagok közös átbeszélése közben kiderültek a homályosabb részek, amikre magamtól nem jöttem volna rá. Szinte mindenre tudott példát mondani, ami felbecsülhetetlen volt a megértésben. Nagyon figyelt rám. Előfordult, hogy ő javasolta, hogy ne menjek tovább mondjuk egy hétvégén, helyette pihenjek, gyűjtsek erőt, mert kicsit néha ki kell kapcsolni. Mondanom sem kell, hogy mennyire igaza volt.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

A közeli jövőben most a nyelvtanulásra fogok nagyobb hangsúlyt fektetni. Úgy érzem, szükségem van rá. Ezen kívül pedig mindenképp szeretnék hosszabb távon is itt maradni és egyre feljebb lépni majd a ranglétrán.

Kinek ajánlanád elsősorban a programunkat?

Azoknak ajánlanám, akik már eldöntötték, hogy ezt a szakmát választják és fontos számukra, a naprakész technológiák megismerése. Ha egy tulajdonságot kellene kiragadnom, ami feltétlenül szükséges, az az elszántság lenne, az a legfontosabb. Mert még ha nem is egy született tehetség, vagy nincs jó érzéke hozzá, kellő elszántsággal akkor is sikerülhet elvégeznie a programot. Biztos lehet benne, hogy minden támogatást meg fog kapni a másik oldalról.

Ha pár szóval kellene összefoglalnod, hogy mit kaptál a mentorprogramtól, mik lennének azok?

Piacképes tudás, modern technológiák, professzionális szoftverfejlesztés, gyakorlatiasság.