Harmadás Gergely - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

A Corvinus gazdaságinformatikus szakán ismerkedtem meg mélyebben a programozás világával. Ekkor döntöttem el, hogy mindenképpen ezen a területen szeretnék majd dolgozni. Ehhez igazítottam a felvett tárgyaimat és a szakmai gyakorlatom helyét is. Többek között emiatt is láttam jó lehetőségnek a mentorprogramot, ami segíthet a céljaim elérésében.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

A szakmai gyakorlati hely keresése közben jöttem rá, hogy nem is annyira egyszerű bekerülni akár csak gyakornokként egy fejlesztői pozícióba. Emiatt próbáltam meg még tovább bővíteni a tudásom. Egyedül azonban ez nem volt túl hatékony. Ebben vártam segítséget a mentorprogramtól, hogy gyorsabban fejlődjek és magabiztosabb ismeretekre tegyek szert.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

A tudásom bővítése volt a legfőbb szempont, valamint, hogy visszajelzéseket kapjak és lássam, hogy jó irányba tartok-e. Mindkét szempont teljes mértékben megvalósult! A mentorprogram időtartama alatt a modulokat a megfelelő mélységben dolgoztuk fel, melyekhez releváns gyakorlati feladatok is tartoztak.

Hogy érezted magad a program során?

Az egyetemen sokszor volt olyan érzésem, hogy az adott tárgy keretében oktatott tudásra valószínűleg nem nagyon lesz szükségem a jövőben. Itt viszont az anyagok pont úgy lettek kiválasztva, hogy azokkal jó eséllyel találkozni fogunk munkavégzés közben is. Ez pedig extra motivációt is adott, hiszen a tanulásba befektet idő biztosan meg fog térülni.

Mi tetszett / nem tetszett neked a leginkább a programban?

A program során el kellett készítenünk egy kis demóalkalmazást. Az idő előrehaladtával folyamatosan fejlesztettük az éppen elsajátított témának megfelelően. Ez hatalmas segítség volt a modulok feldolgozásában, hiszen az új tudást azonnal ki tudtuk próbálni egy általunk jól ismert rendszeren.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Nagyon hasznos volt. Folyamatos visszajelzéseket kaptam és iránymutatást, hogy melyik területen tudnék még fejlődni. A homályos részeknél segített a megértésben és bemutatta, hogy az miképp fog majd kapcsolódni a mindennapi munkánkhoz.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

A legkézelfoghatóbb változás az általam írt kód minőségében van. Ez szinte összehasonlíthatatlan a korábbihoz képest. A mások kódjának olvasásában és megértésében is nagy az előrelépés. Nem kevésbé a problémák megoldásához szükséges gondolkodásmódom alakulásában.

Hol voltak a programban a nehezebb részek számodra? Mi segített ezeken túljutni? Mi segíthetett volna még szerinted?

Sokszor előfordult, hogy nem működött valami még a sokadik próbálkozásra sem, ez pedig elég frusztráló tudott lenni. Tapasztalataim szerint ilyenkor a legjobb, ha egy kis szüntet tartunk. Utána tiszta fejjel már sokkal hatékonyabban lehet folytatni a munkát. Utólag visszagondolva párszor a dokumentáció értő elolvasása is sok bosszúságtól megkímélt volna.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Az időgazdálkodás menedzsment nagyon fontos. A modulok nagysága változó. Az elején úgy tűnhet, hogy gyorsan megy a haladás, főleg, ha valakinek már van némi tapasztalata. Előbb-utóbb azonban keményen bele kell tenni az órákat, hogy tudjunk haladni az anyaggal. A vizsgáknál pedig szerintem fontos, hogy csak úgy menjünk el, ha a gyakorlati feladatokat is megoldottuk.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Az eddigiek alapján úgy érzem, hogy az EPAM berkein belül jó helyre leltem, így mindenképpen hosszú távra tervezek itt. A legfontosabb célom továbbra is a tudásom bővítése, és releváns munkatapasztalat szerzése, ezekkel együtt pedig feljebb lépni a ranglétrán.

Mennyire sikerült a program során beosztani az idődet és az energiád? Hogy kellett gazdálkodnod az időddel/energiáddal? Van egy bevált szuper technikád a készülésre időbeosztásra?

Véleményem szerint a legjobb, ha kijelölünk pár időpontot a héten amikor a feladatokkal foglalkozunk. Ezt próbáljuk meg tartani a mentorprogram ideje alatt végig. Természetesen ez elég nehéz. Vis maior esetekben pedig jól jön a mentor rugalmassága. Alapvetően fontos, hogy elég időt hagyjunk a programra, hiszen a határidők közelsége bénítólag tud hatni.

Milyen kulcsfogalmak jutnak eszedbe a mentorprogram szó hallatán?

Fejlődés, piacképes tudás, tapasztalat.