Szebenyi Gergely - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Az egyetem alatt találkoztam a program hirdetésével és pont kapóra jött a szakmai gyakorlat miatt. Plusz már az egyetemen éreztem, hogy a tudásom kevés lesz ahhoz, hogy dolgozni tudjak.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

Az motivált a döntésben, hogy így egy oktatással egybekötött felkészítésen vehettem részt elkerülve ezzel, hogy azonnal a mélyvízbe kerüljek. Az egyetem kevés és elavult anyaga után bíztam benne, hogy a mentorprogram jó választás lesz. Nem utolsó sorban úgy voltam vele, hogy a szakmai gyakorlatot, a tapasztalatszerzést és a munkahelyet is egyben letudhatom a programmal.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Én úgy éreztem, hogy végig jó volt a kapcsolatunk. Szimpatikus volt, hogy bármikor írhattam neki, hamar válaszolt túl azon, hogy hetente háromszor egy órát beszéltünk. A felmerülő problémákat is mindig meg tudtuk oldani. Újdonságként hatott az állandó személyre szóló segítsége, ilyenben még korábban nem volt részem. Az elején azt gondoltam, hogy nem fogom apróságokkal zavarni, aztán rájöttem, hogy jobban járok, ha biztosra megyek, és inkább kérdezek. Szerencsére nem vette rossz néven, szívesen segített.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

Mivel a mentorprogram főleg Java-ról szólt, így az ezzel kapcsolatos tudásom mélyült. Anno az egyetemen mindössze egy fél év volt ebből, és ott csak az alapokat adták le, itt ellenben a kapcsolódó technológiákat is tanultunk. Szélesebb spektrumú lett a tudásom minden szempontból.

Hol voltak a programban a nehezebb részek számodra? Mi segített ezeken túljutni? Mi segíthetett volna még szerinted?

Nehézséget az újabb, ismeretlenebb részek jelentek a vége felé, a Springtől. A gyakorlatokat eleinte kicsit túlbonyolítottam, de a mentorom hamar helyre tette nálam ezt a hibát.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

Mivel az egyetem alatt nem igazán kellett csapatban dolgoznom, vagy egyáltalán bárkivel, így ebben rengeteget fejlődtem. A kommunikációban a csapattagokkal, a munka beosztásában és a határidők tartásában egyaránt.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Leginkább szorgalom kell hozzá, meg kitartás. Ezen kívül az idő az, amit jócskán kell rá áldozni, legalábbis nekem úgy volt, hogy az anyagot többször is át kellett néznem a vizsga előtt. Persze a feladatok sem mentek úgy rögtön, ahogy kellett volna, de belejöttem. Ha valaki át tud menni a beugró teszten még az elején, akkor bőven elég alapja van szerintem a programhoz.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Konkrét pozíciót még nem álmodtam meg magamnak. A tanultakat szeretném elmélyíteni, hogy stabilabb legyen a tudásom. Egy jó alapot kaptam itt a programban, de szeretném még tovább fejleszteni magam.