Polyánka György - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Debrecenben születtem és a tanulmányaimat követően egy OKJ-s képzés elvégzésével lettem szoftverfejlesztő. Akkor úgy éreztem megkaptam minden tudást, amire a sikerhez szükségem lehet, viszont tapasztalat nélkül szinte lehetetlen elhelyezkedni. Ekkor találtam rá a mentorprogramra és döntöttem úgy, hogy megpróbálom.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

Nagyon megfogott, hogy még a munkába állásom előtt megkapok minden olyan tudást, ami alapvető ahhoz, hogy sikeres lehessek a munkámban. Mindezt biztonságos környezetben, képzett és tapasztalt szakemberektől.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

A program előtt az elvárásom csak a tudásom bővítése és a tapasztalatszerzés volt. Szükségem volt ezekre, hogy elhelyezkedhessek a szakmámban. Végül a mentorprogram után azonnal állásajánlatot kaptam, és most kezdő fejlesztőként dolgozom.

Hogy érezted magad a program során?

A program nagyszerű volt! Nem éreztem, hogy tanulnék hiszen azt csináltam, amit szeretek, miközben rengeteg tudást szereztem. Munka sem volt, mert úgy osztottam be az időmet és az anyagot ahogyan akartam. Tökéletes megoldás volt.

Mi tetszett / nem tetszett neked a leginkább a programban?

Nagyon tetszett a program alatt, hogy volt kihez fordulnom a kérdéseimmel. Mind a mentorom, mind a Blooment Alapítvány által hozzám rendelt koordinátor szükség esetén elérhető volt számomra.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Rendkívül sokat tanultam tőle! Seregnyi példával tette könnyebbé a tanulásomat. Talán nem haragszik meg, ha barátiként jellemzem a kapcsolatunkat.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

A tudásom bővülése vitán felüli. Előfordult persze, hogy korábban már tanultam egy adott témáról, de az ilyen esetekben a programnak sikerült még inkább elmélyítenie, vagy alkalmanként kibővítenie az addigi ismereteimet.

Hol voltak a programban a nehezebb részek számodra? Mi segített ezeken túljutni? Mi segíthetett volna még szerinted?

Érdekes módon számomra a nehezebb részek a program végén voltak. Nem a fáradtság okán, hanem mert az addig elért fejlődésem még keményebb munkára ösztönzött.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

Megerősítette bennem a csapatszellemet. Emellett az időm tudatos és hatékony beosztásában is látványos javulást érzékelek.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Arra kell csak felkészülniük, hogy sokat fognak tanulni, nagyon rövid idő alatt és ultra kényelmesen, otthonról.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Sokáig szeretnék itt maradni az EPAM-nál. Tapasztalni, fejlődni és később mentorrá válni.

Mennyire sikerült a program során beosztani az idődet és az energiád? Hogy kellett gazdálkodnod az időddel/energiáddal? Van egy bevált szuper technikád a készülésre időbeosztásra?

Az első hetekben kihívás volt az időbeosztás, de ahogyan haladtunk egyre jobb lett a helyzet, a végére már-már mesterévé váltam. A szuper technika csak annyi, hogy oszd fel a tanagyagot kisebb részekre és ha utaznod kell vidd magaddal, hogy minden percet ki tudj használni.