Bartuszek István - Mentorált

Mik a karrier céljaid? Mivel szeretnél foglalkozni?

Programtervező, Java fejlesztő leszek az EPAM-nál. Ez az elkövetkező öt-tíz évet biztosan lefedi. A külföldi lehetőségek elől sem zárkózom el, de egyelőre kizárólag angolul beszélő helyek jöhetnek szóba.

Mit gondolsz miben és milyen mértékben segít, segített az egyetemi képzés a karrier céljaid elérésében?

Nekem ez a második diplomám, hét évet már dolgoztam gépészmérnökként. 2016 szeptemberében gondoltam egy nagyot és elkezdtem esti képzésen az ELTE-t. Mivel ezt megelőzően nem programoztam, így nem volt nehéz újat tanítani nekem a témában. Azt tudni kell, hogy Magyarországon a programozó a képzések fele mindenhol matek. Az egyetem minden szempontból nehéz volt és már a program előtt is zavart a túlzott elméleti oktatás, de amióta elvégeztem a mentorprogramot azóta meg különösen, mivel már látom, hogy mennyire el lehet boldogulni integrálás nélkül is. A teljesség kedvéért azért megjegyzem, hogy volt néhány nagyszerű tanárom is az egyetemen, akiknek sokat köszönhetek. DE a programon tanultak sokkal kézzelfoghatóbbak, még ha nem is Java-val foglalkoznék, hanem bármelyik másik nyelvvel vagy az informatika egy másik területén tulajdonképpen akkor is tudnám használni a megszerzett tudást.

Miért jelentkeztél a programunkra?

Nyárra szakmai gyakorlatot kerestem és akkor találtam rá a mentorprogramra, egészen pontosan az egyik évfolyamtársam ajánlotta, aki már korábban elvégezte a tanfolyamot. Láttuk, hogy gyakorlatilag kisujjból kirázza mindazt, amivel mi hosszasan szenvedünk. Számomra az volt kihívás, hogy hogyan tudom a munkával összeegyeztetni. Az lett a megoldás, hogy felmondtam a program második felére. Tudtam, hogy ez a képzés nagyon sokat dob majd rajtam szakmailag, megéri az áldozatot és ez így is lett.

Voltak-e előzetes elvárásaid, és ha igen, akkor mik?

Érdekes kérdés azért, mert már a felvételim alkalmával nagyon őszintén elmondták nekem, hogy mire számíthatok a tanfolyam közben. Egészen pontosan azt, hogy nem akarnak elbátortalanítani, de így munka mellett nem biztos, hogy el tudom végezni, de legalábbis nagyon nehéz lesz. A vicc az, hogy nem vicceltek! Ahogy teltek a hónapok minden jóslat bejött.

Hogy érzed sikerült fejlődnöd a program során? Ha volt fejlődés röviden leírnád, hogy miben fejlődtél?

Maximálisan fejlődtem! Jelentősen nőtt a tudásanyagom, hiszen egy éve még azt sem tudtam, hogy hogyan is néz ki egy web applikáció. Az a jó a mentorprogramban, hogy a technológiákat és a Java nyelvet is magába foglalja. Ha valakinek ott lemaradása volt, mint ahogy nekem is akkor azok a lyukak szépen megtelnek tudással.

Mennyire érezted a mentorodat segítőkésznek a program során?

Nagyon elégedett voltam mindkét mentorommal. Kicsit más volt a stílusuk, de nekem bejött. Az első mentorom rugalmasabb volt, mert én voltam az egyetlen mentoráltja, ellenben a második mentoromnak sok mentoráltja volt, így kötöttebb volt az időbeosztásunk. Mindkettőnek megvoltak az előnyei.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Ezt a tudást, amit megszereztem, mindenféleképpen mélyíteni kell. Gyakorlatilag az összes videót meg lehetne nézni még egyszer, a gyakorlatokat meg lehetne oldani újra. Ezekkel foglalkozni kell, hogy ne felejtődjenek el. A következő fél év amellett, hogy elkezdem a diplomámat írni, főként erről fog szólni. Közben el kell kezdenem angolozni is, mert sajnos pont annak a generációnak a tagja vagyok, akik kevésbé beszélnek jól angolul. Rengeteg mindent szeretnék még csinálni.

Kinek ajánlanád elsősorban a programunkat?

Olyan embereknek, akik kicsit már programozgattak, rengeteg kitartásuk van, és tényleg tanulni akarnak. A végére mindenki elfárad, én sem voltam másként. A mentorom nagyon sokat segített, hogy beérjek a célba, ez közös erővel karácsonyra sikerült is.

Ha pár szóval kellene összefoglalnod, hogy mit kaptál a mentorprogramtól, mik lennének azok?

Professzionális és tudás.