Csintalan István - Mentor

Pár mondatban mutasd be kérlek magad, és a céget ahol dolgozol.

Két és fél éve vagyok az EPAM-nál, mint Java Backend fejlesztő. Pozitív, hogy elég változatos nálunk a projektek tárháza, így akár más programozási nyelvvel vagy front-end technológiákkal is lehet foglalkozni. Igen széleskörűek a fejlődési lehetőségeink, nálunk még a Tesla automatizálás is elérhető.

Milyen tapasztalatod volt a program előtt a mentorálással kapcsolatban?

Főleg gyerekekkel volt korábbi tapasztalatom a mentorálás terén. Játékos foglalkozásokon mutattuk be nekik, hogy milyen is a mi szakmánk. A mentorprogramba azért vágtam bele, hogy felfrissítsem a korábbi tanulmányaimat, a tudásomat, mert a nem használt technológiákat szép lassan el lehet felejteni. Izgalmasnak éreztem a kihívást, hogy a tudásomat tovább tudom-e adni. Kipróbálni magamat, hogy milyen, amikor kvázi én irányítok valakit, és figyelnem kell minden lényeges tényezőre őt illetően. A gyengeségeire, hogy mire hogy reagál és segíteni, amiben csak tudom.

Mit reméltél a programtól és a mentoráltól?

Nem tudtam előre, hogy milyen képességekkel rendelkező mentoráltat kapok. Érdekes volt megismerni a technikai tudásszintjét. Szerencsém volt, Misi eléggé önjárónak bizonyult, probléma esetén sok mindennek saját maga utánajárt.

Hogy érezted magad a mentorálás során?

A programunk elején volt egy kisebb hullámvölgy. Itt még nem volt meg a módszertanunk Misi hatékony haladására. Az irányt kellett lemenedzselni, hogy tényleg felkészült legyen, az időkeret miatti kapkodás helyett. Ennek köszönhetően mindjárt az elején némi csúszással indultunk. Később már remekül ment minden. Misi az a típusú fejlesztő, aki maga megy a dolgok után és csak akkor kérdez, ha tényleg elakadt. Szerintem ez az ideális állapot. Azt sajnáltam csak, hogy nem volt több időnk, hogy még mélyebben belemehettünk volna az anyagba.

Sikeresnek tartod a most lezárult mentorálásodat, ha igen miért?

Maximálisan úgy érzem, hogy sikeresek voltunk. Misi szempontjából egyértelmű. Felszívta a tudást, megcsinálta a feladatokat, fejlődött. Úgy érzem nagyon életszerű volt számára, hogy sűrűn jöttek a határidők a programban, amiket teljesítenie kellett. Profitálni fog még abból, hogy nem roppant össze a teher alatt. Büszke vagyok rá, hogy ilyen klasszul sikerült végigcsinálnunk. Részemről az a siker, hogy megláttam a pontokat, ahol be kellett kicsit segítenem, vagy kezelni kellett egy helyzetet.

Ajánlanád-e a mentorságot más kollégádnak is, ha igen, miért?

Úgy érzem, hogy ebből nagyon sokat lehet tanulni. Tudás felelevenítésre, vagy elmélyítésre is remek lehetőség. Kipróbálni, hogy milyen, ha a kezed alatt lévőnek minden rezdülésére reagálni kell, észrevenni, ha problémája van. Akkor is, ha nem mondja, meglátni, és megfelelően kezelni. Kihagyhatatlan tapasztalat!

Segített-e neked személyesen bármit a program?

Az eddigiekben a munkám során többnyire egy másik cég, mint ügyfél felé kellett teljesítenem, határidőket tartani, meg a szokásos elvárások. Itt a mentorprogramban viszont egy emberről beszélünk, aki felé felelősséggel tartoztam és, ez adott valami pluszt az egésznek. Segített, hogy alaposabb tudjak lenni.