Kolozsi Márk János - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Ambiciózus diák lévén a nemrégi államvizsgámat követően a mesterképzésen is részt szeretnék majd venni. Szeretem fejleszteni magam, legyen szó akár kódolásról, akár csak olyan hétköznapi tevékenységről, mint mondjuk a főzés. Mérnökinformatikusnak tanultam, és az egyetemen hallottam magáról az EPAM-ról és egyből megtetszett, mint potenciális munkahely. Az egyik előadásunkon beszéltek a mentorprogramról, én ezek után egy hónapon belül jelentkeztem is.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

Maga az, hogy ez egy mentorprogram, már az meggyőzött. Nem egyedül kell mindent megoldanod, valamint egy olyan tudást kapsz, amit azt követően bárhol tudsz használni.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Elvárásként részemről csak a tudás megszerzése szerepelt. Nagyon sok olyan témát is átvettünk a mentorprogram alatt, amit a későbbiekben a szakdolgozatom megírásakor is tudtam hasznosítani. A mentorprogramnak köszönhetően sikerült olyan szintre emelnem a szakdolgozatomat, ahol most áll.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Sok nehézséget levett a vállamról. Felhívta a figyelmem, hogy melyek azok a részek, amikre érdemes jobban odafigyelni. Elmondta, hogy a hétköznapokban ő személy szerint miket és hogyan használ, ezzel is tapasztalatot átadva nekem. A program során végig jó kapcsolatot ápoltunk, és ez megmaradt, így, ha alakalom adódik rá szívesen beszélgetünk most is.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

Nagyon sok elméleti tudást szedtem fel a mentorprogram alatt. A mentoromtól meg tapasztalatot szerezhettem, gyakorlati példákat, olyan helyzetekre, amik előfordulnak majd a munkám során a későbbiekben nap, mint nap. Az egyetemi tudásommal nagyon jól kiegészítik egymást.

Hol voltak a programban a nehezebb részek számodra? Mi segített ezeken túljutni? Mi segíthetett volna még szerinted?

Ami nekem problémát okozott, az a hozzászokás a vizsgákhoz. Szerintem az első öt vizsgám mindegyikén megbuktam először. Nem azért, mert nem tudtam, szimplán csak szokatlan volt, pont, mint az egyetemen az első zárthelyik. Ezt orvosolandó eleinte a vizsgák előtt átbeszéltük az adott témát a mentorommal, hogy ne okozzon problémát. Szerencsére ez bevált és később már nem volt rá szükségem, és az eredményeim is javultak.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

A figyelmemet mindenképpen javította. Sokszor volt korábban, hogy a kis részletek felett elcsúszott a szemem vagy kevésbé foglalkoztam velük.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

A mentorprogram időigényes és nem szabad félvállról venni. Még ha úgy is érzi az ember, hogy adott témával nem lesz gondja, előfordulhat, hogy nagy meglepetés éri és valami egészen újat tanulhat majd belőle. Szánják rá az időt, és ne legyenek restek maguk is járjanak utána a témáknak, akkor nem lehet semmi gond.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Terveimben elsődlegesen a fejlődés szerepel. Minél hamarabb szeretnék feljebb lépni a ranglétrán és a megszerzett tudásomat aztán továbbadni. Jó volna olyan fejlesztővé válni, akire felnézhetnek a többiek. Szívesen utaznék is, ha a munkám során szükség lenne rá.

Mennyire sikerült a program során beosztani az idődet és az energiád? Hogy kellett gazdálkodnod az időddel/energiáddal? Van egy bevált szuper technikád a készülésre időbeosztásra?

Nem volt szupertechnikám, de szerencsére sikerült megfelelően beosztani az időmet. Jómagam, szeretek mindent már akkor megcsinálni, amikor megkapom az adott feladatot. Emiatt egyszer-kétszer előfordult, hogy az egyetem és a mentorprogram ütközött. Ilyenkor egy kis időt kértem a mentoromtól, aztán amint tudtam pótoltam a kiesést.

Milyen kulcsfogalmak jutnak eszedbe a mentorprogram szó hallatán?

Elhivatottság, a tudás átadása, elméleti és gyakorlati tapasztalatszerzés.