Tóth Joakim - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Tóth Joakimnak hívnak, és a BME-re jártam éppen, mikor először hallottam a programról. Egy barátom mesélt róla, aki részt vett benne korábban.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

Érdekesnek tűnt a barátom beszámolója alapján ez a képzés, és annak formája. Az tetszett a leginkább, hogy olyan gyakorlati tudást szerezhetek vele, olyan technológiákról van szó, amiket nap, mint nap használnak az iparban, és nem 20 éve elavult tudást akarnak letolni a torkomon, amit már senki sem használ. Ezek mellett tetszett az a tanulási struktúra, hogy lesz egy mentorom, aki sokkal tapasztaltabb nálam és segít a tanulásban, az anyag megértésében.

Hogy érezted magad a program során?

Jó volt azt átélni, hogy a képzés során nem az volt a cél, hogy minél több diákot megbuktassanak, hanem a tényleges szakmai fejlődésem. Mentorom teljes támogatását élvezhettem ebben.

Mi tetszett és mi nem tetszett neked a leginkább a programban?

Ami nagyon tetszett, az az őszinteség, ha segítséget kértem, azt azonnal meg is kaptam, bármiről is volt szó.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Nagyon hasznos volt. Én egy olyan ember vagyok, aki másoktól sokkal könnyebben és gyorsabban tanul, nekem ez volt a tökéletes tanulási forma. Véleményem szerint jó volt a kapcsolat köztünk. Szabadon tudtunk beszélni bármiről.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

Nagyon sokat tanultam az aktuális ipari technológiákról, trendekről. Ami viszont sokkal fontosabb ezeknél, megtanultam azt, hogy az őszinteség menő, és ne szégyelljem azt, ha esetleg valamit nem tudok, és merjek segítséget kérni.

Hol voltak a programban a nehezebb részek számodra? Mi segített ezeken túljutni? Mi segíthetett volna még szerinted?

Itt, mert ez egy nehéz kérdés. Viccet félretéve voltak anyagrészek, amik nehezebbek voltak számomra, de mindenkinek más a nehezebb. Amivel sokszor szembe találkoztam, hogy a motivációm vagy nagyon megcsappant, vagy szinte egyenlő lett a nullával, mert nekiütköztem olyan akadályoknak, amiken nem tudtam tovább jutni. Ilyenkor a mentorom mindig tudta, hogy mivel tud átlendíteni az akadályokon, mivel tud motiválni és újra visszanyertem a lelkesedésem, és haladtam tovább a feladatokkal.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

Nagyon fontos kiemelni, hogy én világéletemben utáltam tanulni. A program teljesen átformált ebből a szempontból, és most már eljutottam odáig, hogy szeretek tanulni, és akarok is. Amit még kiemelnék az az, hogy, az egyetem teljesen megutáltatta velem a programozást. Voltam olyan állapotban, hogy már a programozás gondolatától is felállt a szőr a hátamon. Szabadidőmben nem is foglalkoztam vele, és ez nagyon nagy hátrány a szakmában. A mentoring képzés kigyógyított ebből, most már tudok úgy nézni a programozásra, hogy ez egy művészet, és nem egy teher.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Az időgazdálkodás mindenképp nagyon fontos, sokszor beleestem abba a hibába, hogy halogattam a házi feladatok megírását, és az utolsó nap már nagyon nehéz volt gyorsan összetákolni.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Szeretném befejezni az egyetemet. Szakmailag több tudást magamba szívni, tapasztaltabb emberektől tanulni. Egyre előrébb jutni a ranglétrán.