Filep Kornél - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Filep Kornél vagyok, a Debreceni Egyetem hallgatója, programtervező informatika szakon. Az egyetem előtt Ukrajnában tanultam ugyanígy programozóként. A mentorprogramról egy toborzótól hallottam.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

Mivel már korábban is szerettem volna bekerülni az EPAM-hoz, ezért úgy gondoltam a mentorprogram tökéletes alkalom lesz arra, hogy jobb programozó lehessek, és végre ott dolgozhassak, mint fejlesztő. Azért tűnt a program a legmegfelelőbbnek, mert teljesen rugalmasan kezelik, így az egyetem mellett kisebb-nagyobb erőfeszítésekkel, de simán el lehet végezni.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Az elvárásaim nem voltak nagyok, mivel még sosem vettem részt hasonló programban. Amit vártam az az, hogy olyan tudásra tegyek szert, amivel majd el tudom indítani a programozó karrieremet. Ez az elvárásom tökéletesen teljesült.

Hogy érezted magad a program során?

A program nagyon jó volt a rugalmassága miatt. A videók és a mentor segítsége tökéletes párosítás volt. Néha olyan volt, mintha programozóként otthonról dolgoztam volna 6 hónapon keresztül.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Nagyon jó fej volt a mentorom. Örültem, hogy nem volt jelen a tanár-diák hierarchia köztünk, úgy, mint az egyetemen. Úgy éreztem magam mintha csak egy baráttól tanultam volna, aki csupán pár évvel hamarabb végzett az egyetemen hozzám képest.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

A program előtti tudásomat a mostanihoz mérve, azt kell mondanom, hogy sokkal erősebbnek érzem magam a Java programozás terén. Most ha behívnának egy interjúra, sokkal magabiztosabban mennék be.

Hol voltak a programban a nehezebb részek számodra? Mi segített ezeken túljutni? Mi segíthetett volna még szerinted?

A program nehéz része az volt számomra, amikor nem a kedvenc technológiáimmal kellett dolgozni. A program során foglalkoztunk Frontend webfejlesztéssel is. Na, ez a rész nagyon nem volt a kedvencem, de erről is kell tudnia egy Java fejlesztőnek. Az ismétlés és egy két kérdés a mentorom felé segített túljutni ezen a mérföldkövön is.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

A program során a szakmai fejlődés mellett észrevettem, hogy az időgazdálkodási képességeim is egyre jobbak lettek.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Azt ajánlom, amit én magam is tettem: az egyetemen egy pár órával kevesebbet vettem fel, így több időm volt, és sokkal jobban tudtam haladni az egyetemmel is, és a mentorprogrammal is. Emellett persze az időmenedzsment egy szükséges készség, amire elengedhetetlen a mentorált számára, ha az egyetem mellett akarja elvégezni a programot.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

A tervem nagyon egyszerű. A munka elkezdése, egyetem befejezése.