Csizmadia László - Mentor

Pár mondatban mutasd be kérlek magad, és a céget ahol dolgozol.

Szoftverfejlesztőként dolgozom a cégnél, előtte pedig egyetemre jártam. Számos különböző projekten vettem már részt, belsőn és nemzetközin egyaránt.

Milyen tapasztalatod volt a program előtt a mentorálással kapcsolatban?

Konkrét mentorálási tapasztalatom ezt megelőzően nem volt. Csupán a projektekre érkező új embereknek segítettem becsatlakozni a legjobb tudásom szerint.

Mit reméltél a programtól és a mentoráltól?

A mentoráltammal kapcsolatosan azt vártam, hogy rendelkezzen kellő önállósággal, szorgalommal és hajlandósággal. A mentorprogram anyaga eléggé sok és tömör, az ismeretanyag rögzüléséhez nem elegendő a közös, gyors átnézés a konzultációk során. Mindenképpen szükséges, hogy a mentorált plusz időt és energiát tegyen bele még otthon is. A magam részéről azt reméltem, hogy a korábban megszerzett tudásomat felfrissíthessem. A mentorprogram rákényszerített, hogy az elejétől a végéig átnézzem az anyagot.

Hogy érezted magad a mentorálás során?

Dávid volt az első mentoráltam, így nem nagyon tudtam, hogy hogyan is kéne, hogyan volna érdemes csinálni a mentorálást. Kísérleteztünk! Mindenféle módszerrel, ami csak eszünkbe jutott. Voltak hullámvölgyek, de az idő múlásával összecsiszolódtunk. Összességében egy rendkívül pozitív élmény.

Sikeresnek tartod a most lezárult mentorálásodat, ha igen miért?

Abszolút siker, hisz Dávid elvégezte a mentorprogramot. Azóta már itt dolgozik a cégnél, mint Junior szoftverfejlesztő egy igazi, ráadásul nemzetközi projekten. A program alatt igyekeztem a saját tapasztalataimból is átadni neki, amit csak tudtam. Színes volt ez az időszak. Volt, hogy nyugtatgatnom kellett, mert rágörcsölt a vizsgára, volt, hogy sürgettem az idő miatt, máskor meg bíztattam, mert épp arra volt szüksége. Mindketten sokat profitáltunk a végén.

Ajánlanád-e a mentorságot más kollégádnak is, ha igen, miért?

Mindenképpen ajánlom! Leginkább a saját hiányosságaidnak a felfedezésében tud nagyon hasznos lenni. Nálam ez például a kommunikáció és az emberekkel való bánás voltak. Én eléggé, nem mondom, hogy introvertált, de idegenek felé nehezebben megnyíló típus voltam. Ebben sokat segített. Abban, hogy hogyan kommunikáljak, hogyan figyeljek oda a másikra, vagy hogyan adjam át a gondolataimat úgy, hogy meg is értse és hasznosítani tudja a másik fél.