Domokos László - Mentor

Pár mondatban mutasd be kérlek magad, és a céget ahol dolgozol.

Domokos László vagyok. Annak idején a szakmai gyakorlatom során kerültem kapcsolatba az EPAM-mal. Nem sokkal ezt követően az egyetem befejeztével indult el az itteni karrierem. Junior Java fejlesztőként kezdtem, de azóta már sikerült feljebb küzdenem magamat egy szinttel abba a pozícióba, ahol jelenleg is dolgozom egy tizenhárom fős csapat tagjaként.

Milyen tapasztalatod volt a program előtt a mentorálással kapcsolatban?

Semmi tapasztalatom nem volt, eddig mindig csak engem tanítottak, engem mentoráltak. Többek között ezért is éreztem úgy, hogy valamit vissza kell adnom a közösségnek, és megpróbálom én is a mentorálást.

Mit reméltél a programtól és a mentoráltól?

Azt reméltem, hogy tapasztalatot szerzek a tudásmegosztás terén. A mentoráltam részéről abban reménykedtem, hogy képes lesz önálló munkavégzésre is. Igaz, hogy ott leszek mellette, mint mentor, de bíztam benne, hogy nem kell majd fogni a kezét, nem kell állandóan mellette lennem és önálló lesz. Hála az égnek ez teljesült is.

Hogy érezted magad a mentorálás során?

Az eleje döcögősen indult. Mivel nem mentoráltam még korábban, jobbára vakon mentem bele a programba, és ennek megfelelően túlzásba is vittem a dolgot, átmentem tanárba. Jött a kérdezz-felelek, meg a tanuljál! Szerencsére hamar rájöttünk, hogy ez egyikőnknek sem fekszik, neki is jobb, ha a maga tempójában halad és nem állok mögötte ostort pattogtatva. Miután a kezdeti nehézségeket leküzdöttük, realizáltuk, hogy nem lesz gond, és működni fog a dolog.

Sikeresnek tartod a most lezárult mentorálásodat, ha igen miért?

Abszolút mértékben! Kornélról az elején kiderült számomra, hogy a kódja minősége mondjuk úgy, kiforratlan. Nagyon jó volt látni, hogy a hat hónap elteltével mennyit fejlődött. Megtanulta, hogy hogyan érdemes a kódját strukturálni, hogy lehet nem csak működő, de könnyen olvasható kódot is írni. Az volt a legnagyobb siker, hogy látszott rajta, hogy tényleg érti és képes alkalmazni a tanultakat, és nem csak bemagolt valamit a vizsga erejéig.

Ajánlanád-e a mentorságot más kollégádnak is, ha igen, miért?

Okvetlenül! Az elhangzottakon túl, a kommunikációs képesség, az önbizalom fejlesztése mellett tényleg voltak olyan témák, amik nekem is kissé homályosak voltak. Praktikus volt ezeket átismételni. Plusz minden szempontból sikerélmény egy ilyen hosszú programon valakivel együtt, közös erővel végigmenni.