Jaeger László - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai karán szereztem mérnökinformatikus diplomát. Az egyetem mellett dolgoztam, egy a hálózatokhoz és a hardverekhez közelibb munkakörben. A munkarend nagyon jól passzolt az egyetemi órarendemhez, de hosszútávon mindig is a programozáshoz közelebbi pályán akartam elhelyezkedni.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

A fejlesztés terén a gyakorlati tapasztalatomat - különös tekintettel a nagyvállalati környezetben alkalmazott technológiákra - nem éreztem elégnek. Így alapjáraton olyan ajánlatokat kerestem, ahol nem vártak el irreális mértékű jártasságot egy frissdiplomástól junior fejlesztői munkakörben. Tudtam, hogy olyan helyet kell keresnem, ahol támogatják a kezdő fejlesztők tudásbéli felzárkózását, beilleszkedését. A mentorprogram pont ennek megfelelő választásnak tűnt.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Azt reméltem, hogy egy gyakorlatias képzés során megismerkedem az iparban használt technológiák alapjaival, és mindeközben valós tapasztalattal rendelkező fejlesztőktől kaphatok gyakorlati tanácsokat.

Hogy érezted magad a program során?

Kifejezetten jó volt végre elmerülni mélyebben egy adott, bár számos különböző területet érintő témakörben, ami a mindennapokban is nagy hasznomra válik. Az egyetem nem igazán enged hasonlóan fókuszált képzést.

Mi tetszett / nem tetszett neked a leginkább a programban?

Teljesíteni kell a vizsgákat, nem is alacsony ponthatárral, mégsem éreztem azt, hogy ezek vizsgák lennének. Ha felkészült vagy sikerülni fog, teljesen korrekt volt a számonkérés, ez nekem nagyon tetszett.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Abszolút hasznos volt! Elég részletesen átbeszéltük a különböző témaköröket, és időnként szembesültem azzal, hogy van, amire megéri még több időt szánni, mint amit eredetileg terveztem. Az egyes témakörök megértésében is sokat segített, főleg hogy gyakorlati példákat is hallhattam tőle.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

Kaptam egy átfogó képet arról, hogy milyen eszközökkel és metodikákkal lehet, szokás és célszerű dolgozni. Sikerült némi gyakorlati tapasztalatot is szereznem, persze ez egy örök tanulási folyamat és mindig van még mit tanulni.

Hol voltak a programban a nehezebb részek számodra? Mi segített ezeken túljutni? Mi segíthetett volna még szerinted?

A képzés második fele tematikáját tekintve komplexebb, a gyakorlati feladatok is számomra eddig ismeretlen keretrendszerekre épültek, így nagyobb kihívást jelentett ez a rész

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

Folyamatos volt a számonkérés és a mentorral való beszélgetésekre is fel kellett készülni, ami megkövetelte, hogy tudatosan kezeljem az időmet. Úgy érzem ebben sokat fejlődtem.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

A jó időgazdálkodás elengedhetetlen, főleg iskola, munka, család mellett. A kellő motiváció szintén. Ha ezek megvannak akkor nem kell félni, menni fog.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Minél többet tanulni, fejlődni, tapasztalni.

Mennyire sikerült a program során beosztani az idődet és az energiád? Hogy kellett gazdálkodnod az időddel/energiáddal? Van egy bevált szuper technikád a készülésre időbeosztásra?

Ha programozásról van szó mindig érdemes több idővel számolni, mint amennyi először eszedbe jut, úgyis lesznek nem várt megoldandó problémák. A tanulásra napi szinten meghatároztam egy fix időtartamot, kötelező szünetekkel bizonyos időközönként, hogy teljesíthető is legyen.

Milyen kulcsfogalmak jutnak eszedbe a mentorprogram szó hallatán?

Lehetőség, fejlődés, tapasztalat.