Kocsár Máté - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

A Szegedi Tudományi Egyetemen tanultam. Az első két félév után dolgozni kezdtem. Később átkerültem az Egyetem szoftverfejlesztés tanszékére, ahol egy éven át munkálkodtam. Amikor eljöttem, az EPAM megkeresett, hogy dolgoznék-e náluk. Nagyon megtetszett ez a lehetőség, így kerültem a mentorprogramba.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

Ahhoz a munkához, amit most az EPAM-nál csinálok, a korábbi tudásom nem lett volna elég. Leginkább azért, mert másfajta területeken dolgoztam. Eddig inkább kutatással, nem gyakorlati szoftverfejlesztéssel foglalkoztam. A program számomra felzárkóztató volt, hogy ezeken a területeken is megszerezhessem a szükséges tudásomat.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Az elvárást, kicsit erős szónak érzem. Inkább csak reménykedtem benne, hogy a tananyag, amivel foglalkozni fogok az naprakész, releváns és hasznos lesz. Örülök, hogy minden igényemnek abszolút mértékben megfelelt.

Hogy érezted magad a program során?

Élveztem! Szeretek számolni, szeretek olvasni és mindenféle új dologgal foglalkozni. Erre tök jó volt ez a mentorprogram. Számos téma összegyűjtve egy helyre, egyfajta vezetett tanulás volt, egy kijelölt úton kellett végighaladni. Én jól éreztem magam közben. Úgy gondolom, hogy ez pont annyira nehéz mindenkinek, amennyire belemélyed, amennyire mély tudást akar szerezni a témákban. Szerintem, aki szoftverfejlesztéssel foglalkozik annak, ha rászánja a szükséges időt, és beleteszi a kellő energiát, akkor mindenképpen teljesíthető.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Már a legelején megbeszéltük, hogy én nem igénylek pátyolgatást, ehelyett visszajelzésekkel irányított a mentorom. Ellenőrizte a tudásomat, és abszolút partner volt a gyakorlatilag önálló tanulásban. Hálás vagyok a mentoromnak, mert végig nagyon támogató volt, és segítőkész.

Hol voltak a programban a nehezebb részek számodra? Mi segített ezeken túljutni? Mi segíthetett volna még szerinted?

A Spring valamivel nehezebb a többinél a természeténél fogva, mert ez szerteágazóbb és komplexebb témakör, mint az alapozó részek. Ha az ember jó rálátást szeretne, akkor több időt kell rászánni, le kell ülni és foglalkozni vele.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

A tanulási módszeremen sokat kellett fejlesztenem. A különböző témák jobbára más-más fajta tanulási módszert igényeltek. Ha akadályba ütköztem a program során, akkor elgondolkoztam, hogy az miért lehet? Volt, hogy túl részletesen akartam belemélyedni egy nagyobb problémába, ami lehetetlen lett volna, ezért át kellett váltanom és inkább fokozatosan kibontanom. Volt, amikor ki kellett próbálnom a problémát a gyakorlatban, hogy megértsem és meg tudjam oldani. Igyekeztem mindig felderíteni, hogy mi okozza a lassulást, elakadást és annak megfelelően megválasztani a tanulási stratégiámat.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Magabiztos alap programozási tudás szerintem mindenképpen szükséges. Az első néhány leckén még át lehet vergődni enélkül is, de később, ahol elkezd komplexebbé válni az anyag ott már elengedhetetlen. Ha valaki bele akar vágni a programba, kell, hogy érdekelje, hogy tényleg meg akarja szerezni azt a tudást, amit ez a program kínál. Csak úgy lehet ennyi leckén végiggyalogolni, ha az ember tényleg kíváncsi arra, amit tanítani akarnak neki. Fel kell készülni arra is, hogy az ember önmagától tanuljon. Ez nem egy olyasfajta oktatás, ahol egy az egyben elmondják az anyagot, hanem önállóan kell tanulni. A legfontosabb pedig, hogy legyen egy jó ütemterv! Elég nehéz fél évnyi teljesítést beosztani anélkül, hogy az ember kisebb szeletekre le ne osztaná, hogy mire, meddig ad határidőt saját magának, és, hogy milyen tempóba akarja ezt végigcsinálni.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Most egyelőre igyekszem még tovább mélyíteni a tudásom fejlesztőként, mert úgy látom, hogy hatalmas az elérhető tudásbázis. Ez az egyik irány, másrészt mentoráltakkal kezdtem el foglalkozni, mert én magam is szívesen mentorálnék majd.