Bányász Mihály - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

A BME-n vagyok mérnökinformatikus. Szakmai gyakorlatot kerestem, így kerültem a programba, mert ezt szakmai gyakorlatnak le lehet igazolni. Ezelőtt még semmit sem dolgoztam és tetszett a lehetőség, hogy ingyen tanulhatok és utána pedig ugyanitt dolgozhatok tovább.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Nem nagyon volt, mert nem tudtam, hogy pontosan mire számítsak. Azt gondoltam, hogy relatíve nehéz lesz, és sok mindent kell majd megtanulni. Ez maximálisan teljesült is, mert tényleg volt mit tanulni bőségesen.

Mi tetszett és mi nem tetszett neked a leginkább a programban?

Úgy összességében tetszett az egész program, nagyon rugalmas volt olyan szempontból, hogy akkor tanultam, amikor akartam, illetve amikor ráértem. A mentorom is jobbára hozzám igazodott, mert egyetemre is jártam mellette. Nagyon tetszettek még a segédanyagok is. Olyan, ami kifejezetten nem tetszett volna, vagy, amin változtatnék nem volt.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Új volt, de egyúttal nagyon jó is. Nem mondom, hogy végig nélkülözhetetlen volt, mert alapvetően tudtam magamtól is haladni főleg az elmélettel. Viszont a vizsgák előtti kikérdezése remekül megerősítette a tudásomat, illetve ha valamit nem tudtam, akkor azt elmagyarázta még egyszerűbben, hogy megértsem. A gyakorlati feladatoknál, ott felbecsülhetetlen segítség volt. A konkrét megoldások helyett rávezetett, hagyta, hogy én magam jöjjek rá arra, hogy hol a hiba és hogyan tudom azt kijavítani.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

Egyrészt megismertem nagyon sok új technológiát, amit az egyetemen meg se említettek sajnos. Meg természetesen a kódminőség, ami még sokat javult nálam. Az egyetemen például egyáltalán nem erre fókuszálnak. Ott azt nézik, hogy működik-e egy program vagy sem, és azzal le is van tudva a dolog. Nem merem megnézni a két évvel ezelőtti házifeladatomat, mert sírva fakadnék, ha a mentorom megnézné, letagadna. Szóval kétségtelenül rengeteget adott nekem a mentorprogram.

Hol voltak a programban a nehezebb részek számodra? Mi segített ezeken túljutni? Mi segíthetett volna még szerinted?

Nagy elakadást talán egyet tudnék mondani. Az egyik vizsgám nem sikerült, és utána az egyetem is pont nagyon beindult és nem láttam, hogy mikor fogom tudni kijavítani a vizsgát. Na ott volt, hogy nagyjából három hétig ültem ugyanazon a témán, de ez a körülmények miatt volt, nem miattam. A mentor próbált segíteni, de helyettem nem tudott levizsgázni, így türelmesen kivárta, amíg lett időm a programra is.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

Talán azt tudnám kiemelni, hogy most már nem ijedek meg a nagyobb feladatoktól. Fejben apróbb részekre bontom, így könnyebb nekifutni. Persze óhatatlanul a kommunikációban is jobb lettem.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Egyrészt azt, hogy az elején jobban húzzák meg a tanulást, mert ott még könnyebb az anyag, gyorsabban lehet haladni. Fontos szerintem az is, hogy mindenki úgy menjen el vizsgázni, hogy a gyakorlati feladatot már megcsinálta az adott témakörben.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Még nincsenek konkrét terveim, rövidtávon mindenképp szeretnék itthon maradni. Külföldre egyelőre még nem mennék, aztán hogy később hová visz a szél, azt nem tudom, ezen még nem gondolkodtam.