Prikoszovich Mihály - Mentorált

Mik a karrier céljaid? Mivel szeretnél foglalkozni?

Az elsődleges célom, hogy én magam profi java fejlesztővé váljak, a másodlagos pedig, hogy a megszerzett tudásomat átadhassam a fiatalabbaknak. Most a szakmai részt igyekszem fejleszteni magamban, ezután pedig a tréneri vonalat fogom erősíteni. Rövidebb időszakra szívesen kipróbálnám magam külföldön is, de a hosszú távú kiköltözés nálam nem jöhet szóba.

Mit gondolsz miben és milyen mértékben segít, segített az egyetemi képzés a karrier céljaid elérésében?

Nagyon szilárd elméleti alapokat adott. Viszont volt hátránya is, mert kissé elavult, emiatt nem tesz alkalmassá a munkára.

Miért jelentkeztél a programunkra?

Egy álláshirdetési portálon láttam a programot. A jelentkezésnél a motivációm az volt, hogy bár szereztem némi tapasztalatot egy másik munkahelyen, de úgy voltam vele, hogy a gyakorlatban csak rendszertelenül, ad-hoc módon tanultam meg olyasmiket, amiket napi szinten kellett volna alkalmaznom. Erre kerestem megoldást, a mentorprogram pedig tökéletesnek tűnt. Ami végképp meggyőzött az a mentor léte, tekintve, hogy ezen a szinten szerintem már nem tud egyedül megfelelően fejlődni az ember.

Voltak-e előzetes elvárásaid, és ha igen, akkor mik?

Részletes információra volt szükségem arról, hogy hogyan is zajlik egy fejlesztő napi rutinja. Mik azok az eszközök és bevett szokások, amiket használ, és ami megkülönböztet egy mezei fejlesztőt egy juniortól. Konkrét technológiai elvárásom nem volt, ellenben az igen, hogy modern, napjainkban használatos technológiákat tanítsanak, és ez abszolút teljesült is.

Hogy érzed sikerült fejlődnöd a program során? Ha volt fejlődés röviden leírnád, hogy miben fejlődtél?

A kódomat tekintve szemmel látható a változás a korábbihoz képest. Nem szakmai szempontból pedig a napi munkában lettem sokkal tudatosabb. Inkább szánok időt az átgondolásra tervezésre, és nem azonnal esek neki a megoldásnak.

Mennyire érezted a mentorodat segítőkésznek a program során?

Abszolút mértékben segítőkész volt. Nem merült fel olyan probléma, amit ne sikerült volna vele megoldani. A gyakorlati feladatok esetében is rengeteg segítséget kaptam tőle. Tanácsokat, útmutatást, javaslatokat.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Az angolomat mindenképp fejleszteni fogom. Erre remek lehetőségek vannak itt az EPAM-nál. Emellett a projektem elindulását várom nagy izgalommal.

Kinek ajánlanád elsősorban a programunkat?

A másod- és harmadéves egyetemisták a mentorprogram abszolút célközönsége szerintem. Képességek szempontjából pedig, aki legalább már egy programnyelven otthonosan mozog. Véleményem szerint minimális programozói képzettség elengedhetetlen a program elvégzéséhez.

Ha pár szóval kellene összefoglalnod, hogy mit kaptál a mentorprogramtól, mik lennének azok?

Útmutatás, szakmai segítség, támogatás, tapasztalatok.