Teleki Miklós - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Az ELTE-re jártam az Informatikai Karra. Programozói állásom ezt megelőzően még nem volt. A programot az egyetem követelményeinek köszönhetem, mert szakmai gyakorlati helyre volt szükségem. Elkezdetem keresni és aránylag hamar rá is találtam a mentorprogramra. Szimpatikusan hangzott, amiket elmondtak, így ezt a lehetőséget választottam, nem bántam meg!

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

Egyrészt az, hogy hosszabb távon is hasznos dolgokat fogok megtanulni a programon keresztül, illetve, a környezet. Itt barátságosan fogadtak, megkérdezték jól vagyok-e. Megnyugtattak, hogy nem kell izgulni, bíztattak, ez nagyon tetszett.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Három elvárásom volt a programmal szemben. Egyrészt, hogy naprakész technológiákat tanítsanak, amiket ma használnak. Másrészt, hogy ha segítségre van szükségem, akkor tudjak kihez fordulni. Végül pedig, hogy a számonkérés korrekt legyen. Abból kérdezzenek, amit tanultunk, ne legyenek lehetetlen kérdések, amire a választ mondjuk a Google 1000. oldalán eldugva lehet csak megtalálni. Örülök, hogy mindhárom elvárásom teljesült.

Hogy érezted magad a program során?

Az eleje kicsit bugdácsolósan indult. Nehéz volt és új. Az első pár modul egyszerű volt, aztán elkezdett nehezedni. Megoldást kellett találnom a hatékony feldolgozásra. Elkezdtem dolgozni rajta, és egy idő után jöttek a sikerélmények. Nagyon megérte minden egyes pillanata, mert ha épp nem az anyagot tanultam, akkor azt, hogy hogyan tanuljak számomra megfelelő módon.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Nagyon segítőkész volt a mentorom. Próbálta több szemszögből elmagyarázni azt, ami problémát okozott. Nagyon élveztem, hogy 0-24-ben elérhető volt és segített, mindemellett jó fej volt és türelmes. Volt, amit csak sokadik alkalomra sikerült megértenem, de ez őt nem zökkentette ki a nyugalmából.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

Az biztos, hogy a gondolkodásmódom eléggé megváltozott. Korábban nem törődtem azzal, hogy hogyan néz ki a kódom, de a program után rájöttem, hogy be kéne tartani bizonyos szabályokat. Amikor a szakdolgozatomat csináltam könnyebb volt már így dolgozni, hogy tudtam alkalmazni a programban tanultakat.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

Ami kiemelendő, hogy a szakdolgozatomat sikerült aránylag könnyen megírnom. Ez nagyon pozitív hatása volt. Emellett a munkába állás sem tölt el félelemmel, mert úgy érzem maximálisan fel lettem készítve arra, hogy elássam a feladataimat. Nem szakmai oldalról azt mondanám, hogy felelősségteljesebben tudom beosztani az időmet. Ismerősökkel jobban lekommunikálom azt, hogy mikor érek rá, mikor nem. Apróságnak tűnik, de nem az!

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

A legfontosabb a kommunikáció. A mentorral ápoljanak minél jobb kapcsolatot, ha gond van, forduljanak hozzá bizalommal. Olyan lesz nekik, mint egy jóbarát. A másik, hogy nem érdemes rágörcsölni a vizsgákra. Jók az anyagok, fel lehet belőlük készülni, kétszer átolvassa az ember még vizsga előtt és meg lehet őket csinálni.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

A kitűzött célomat igazából már elértem. Projektre kerültem, és így már igazi, éles környezetben tudok dolgozni. Az újabb cél, hogy itt megálljam a helyem és hamarosan szintet tudjak majd lépni.

Mennyire sikerült a program során beosztani az idődet és az energiád? Hogyan kellett gazdálkodnod az időddel és az energiáddal? Volt egy bevált szuper technikád a készülésre és az időbeosztásra?

Ami nekem jó módszer volt, hogy elkezdtem kvízeket, kérdéssorokat keresni a nagyobb témákhoz. Rengeteg van, azokat érdemes megnézni. Nyilván ezek nem ugyanazok, mint amik a számonkérésben lesznek, de adnak egy alapot és segítenek abba, hogy megtudd tényleg jól megtanultad-e az adott témát. Ezzel is csak óvatosan, mert belefuthat az ember hibás kérdéssorokba is!