Fazekas Péter - Mentor

Pár mondatban mutasd be kérlek magad, és a céget ahol dolgozol.

Fazekas Péter vagyok háromgyermekes családapa. Végzettségem szerint informatikus mérnök, mérnöktanár, informatikatanár és számítógép programozó. 2016-ban határoztam úgy, hogy váltok az oktatás világáról a fejlesztésre, és azóta dolgozom az EPAM-nál.

Milyen tapasztalatod volt a program előtt a mentorálással kapcsolatban?

Mindig is vonzott a tudásmegosztás. Az EPAM előtt tizenhat évig középiskolában tanítottam informatikát. 2018-tól óraadó tanár lettem egy gimnáziumban. Így már közel húsz év oktatási tapasztalat áll a hátam mögött. Bár igaz, hogy a program megkezdése előtt nem rendelkeztem kimondottan mentorálási tapasztalattal.

Mit reméltél a programtól és a mentoráltól?

A mentorprogramba való belépéskor már két éve dolgoztam ugyanazon a projekten és éreztem, hogy kezdenek fakulni azok az ismereteim, amiket nem használok a projekten napi szinten. A mentorprogram remek lehetőséget adott számomra is, hogy felfrissítsem és rendszerezzem a saját ismereteimet a különböző témakörökben. A mentoráltamat nem én választottam ki, csak remélni tudtam, hogy egy motivált fiatalt fogok kapni, és szerencsére így is történt Tóth Bálint személyében, aki egy végzős műegyetemi hallgató volt abban az időben.

Hogy érezted magad a mentorálás során?

Maga a mentorálási folyamat teljesen eltér a hagyományos oktatástól, így egy teljesen új kihívás elé állított. Itt nem a hagyományos frontális oktatási mintát kell megvalósítani. A mentorált a maga tempójában halad a tananyaggal és a gyakorlatokkal. A mentor szerepe ennek a folyamatnak a követése: a mentorált bátorítása, az elmélet átbeszélése, a feltett kérdések megválaszolása, a gyakorlatok elemzése, javaslatok tétele. Tudásmegosztás, illetve a céges kultúra ismertetése, szükség esetén a mentorált noszogatása. Mivel ilyen irányú gyakorlatom még nem volt kíváncsi voltam, hogy hogyan tudok helytállni ebben a szerepben. Személy szerint nagyon jól éreztem magamat a program során. Ahogy láttam Bálint fejlődését büszke voltam elsősorban rá, hogy ilyen szépen halad, másodsorban magamra, hogy részem van ebben a látványos fejlődési folyamatban.

Sikeresnek tartod a most lezárult mentorálásodat, ha igen miért?

Mindenképpen! A mentorprogram nekem nagyon sokat segített, hogy rendszerezzem a meglévő tudásomat. Illetve tényleg öröm volt nézni a program során Bálint fejlődését. Arról nem is beszélve, hogy a program befejezése után juniorként helyezkedett el itt az EPAM-nál.

Ajánlanád-e a mentorságot más kollégádnak is, ha igen, miért?

Feltétlenül ajánlom! A részemről nem volt mindig könnyű és egyértelmű a feladat. Volt, amikor egy egyébként is feszített projekt munkatempó mellett kellett időt szakítani a mentorálásra. Esetleg olyan témakörök elméletét megbeszélni, amiket évek óta én sem használtam. Szóval igen is kellett részemről is erőbefektetés, hogy haladjon a folyamat. De ez a beletett energia számomra csak kamatozott. Alkalmanként utána kellett olvasnom bizonyos témaköröknek, így ezek a dolgok nálam is úgy kerültek a helyükre, hogy nem csak a bemagolt elméletet tudom, hanem végre értem is.

Segített-e neked személyesen bármit a program?

A személyes célomat sikerült elérni, hogy átismételjem, rendszerezzem a tudásomat. Bizonyos témaköröket talán csak most értettem meg igazán. Úgy érzem szakmailag sokat tanultam a programból, mindezt úgy, hogy nekem még csak vizsgázni sem kellett a modulokból, nem úgy, mint Bálintnak.