Kazinczi Renátó - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

23 éves vagyok és programtervező informatikus végzettséggel rendelkezem. Most nyáron fejeztem be az iskolát. Az utolsó félévet már a programmal együtt csináltam. A mentorprogramba egy LinkedIn megkeresés után csöppentem, itt találtak rám.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

A legfőbb ok maga az EPAM volt. Alaposan utánanéztem mit csinál és képvisel a cég és miután láttam, hogy egy nagymúltú vállalatról van szó, úgy gondoltam, ez elég garancia a programra nézve. Biztosítottnak gondoltam a naprakész gyakorlati képzést, és nem kellett csalódnom.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Az elvárásom az volt, hogy releváns gyakorlatot szerezzek a jövőbeli munkámhoz. Úgy gondolom ezt a program teljes mértékben megadta nekem.

Hogy érezted magad a program során?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy mindig könnyű volt, ennek ellenére nagyon jól éreztem magam. Nagyon sok új dolgot tanulhattam egy szakmailag kiváló mentor mellett. Új embereket ismerhettem meg, akik mentortársak után munkatársakká váltak.

Mi tetszett / nem tetszett neked a leginkább a programban?

Nagyon tetszett, hogy az egyik gyakorlati projekt szinte végigkísérte a mentorprogramot. Folyamatosan építgettük, alakítgattuk a témáknak megfelelően. Talán csak egy dolgot tudnék mondani, ami nem egészen tetszett. Volt pár olyan anyag, ami nem tűnt - hogy is mondjam - ma használatos technológiának. A munkám során azóta rájöttem, hogy ezek ennek ellenére is hasznosak, de a program során ez még nem érződött.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Mivel szakdolgozat és iskolai kutatómunka során is volt már mentorom, így ez nem volt új a számomra. A mentorom nagyon segítőkész volt, és mindig a rendelkezésemre állt, ha kérdésem volt vagy éppen elakadtam egy feladattal.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

A tudásom nagyon sokat gyarapodott. Úgy érzem a mentorprogram tökéletesen felkészített arra, hogy hogyan álljak majd helyt egy projekten. Ebben nagyon különbözött egy egyetemi képzéstől vagy egy kurzustól abszolút pozitív irányban.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

Sokat fejlődtek a kommunikációs képességeim. Mások számára is könnyen érthető módon tudom megfogalmazni a problémáimat egy feladattal vagy anyaggal kapcsolatban. Szerintem ez rendkívül fontos a mindennapi munka során is.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Tanuljanak meg bánni az idővel! Ha úgy gondolják meg tudnak nézni egyhuzamban tíz órányi videót egy nap alatt, akkor hatalmasat tévednek!

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Szeretnék folyamatosan fejlődni és feljebb jutni a cégen belül. Az első lépést már meg is tettem ez irányba azzal, hogy projektre kerültem.

Mennyire sikerült a program során beosztani az idődet és az energiád? Hogy kellett gazdálkodnod az időddel/energiáddal? Van egy bevált szuper technikád a készülésre időbeosztásra?

Csodával határos módon az iskola mellett sokkal jobban sikerült beosztanom az időmet, és az energiámat. A nyáron mindig akadt valami program, azokkal nehéz volt összeegyeztetni a videónézést. Azt találtam ki, hogy reggel minden teendőm előtt, és este minden teendőm után néztem a videókat. A feladatokkal ugyanezt tettem. Még egy jó tanács. A program végén lévő anyagok már könnyebbek, de el is fárad az ember mire elér odáig. Akkor venni kell egy nagy levegőt és úgy belevágni az utolsó nagy hajrába.

Milyen kulcsfogalmak jutnak eszedbe a mentorprogram szó hallatán?

Tanulás, fejlődés, csapatmunka, kitartás, segítőkészség, jó hangulat.