Vincze Ronald - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatika Karán tanulok, mint programtervező informatikus, mester szakon. A programot megelőzően nem volt szakmai tapasztalatom, csak a BSC során szerzett szakmai gyakorlat. Az igazság az, hogy szerettem volna bekerülni az EPAM-ba, és szerencsémre ez előbb megvalósulhatott, mint gondoltam.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

Azért döntöttem úgy, hogy ez egy jó opció a számomra, mivel a Java tudásom annyira nem rossz, de szerettem volna beletanulni a professzionális fejlesztés folyamatába és ezt a mentorprogram biztosította is nekem. Egyetértek azzal a véleménnyel, mely szerint egy pályakezdőnek igencsak fel tudja lendíteni a pályáját, ha egy mentor megosztja vele tapasztalatait. Irányt mutat a tekintetben is, hogy mit és hogyan érdemes fejleszteni, szóval sok szempont alapján jó ez a program szerintem.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Eleinte tartottam a programtól, de már az első héten láttam, hogy az anyag mennyire jól van felépítve, a mentor mennyire naprakész.

Hogy érezted magad a program során?

A mentorprogram a tanulásnak egy teljesen új perspektíváját nyitotta meg előttem, mert nem a hagyományos formákat követi. Remekül éreztem magam végig, minden percét élveztem.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Bevallom őszintén a mentorom inkább egyfajta példakép volt a számomra. Korábbról már ismertük egymást, és végig baráti volt a kapcsolatunk. Azt, hogy a mentor mennyire volt hasznos, azt szavakkal nehéz leírni. Nagyon-nagyon jó volt olyan szituációba kerülni, ahol valaki figyelt rám és nem az volt, hogy megoldottam valamit, ahogy tudtam.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

Szélesedett a látóköröm, a tudásom pedig rengeteget nőtt.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

Időmenedzsment szempontjából változtam sokat, de ezen a téren még mindig fejlődnöm kell.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Aki jelentkezik erre a programra, az előtte próbálja meg minél jobban elsajátítani az adott programozási nyelv alapjait, hogy ezzel ne legyenek gondjai a későbbiekben. Én erre tudatosan készültem.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

A rövidtávú tervem az, hogy visszafejlesszem a korábbi erős angoltudásomat. Befejezni a jelenlegi mesterképzésemet, és tovább növelni a szakmai tudásomat.

Milyen kulcsfogalmak jutnak eszedbe a mentorprogram szó hallatán?

Rengeteg szakmai fejlődés.