Barta Sándor - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Barta Sándor vagyok, jelenleg a Szegedi Tudományegyetemen tanulok programtervező informatikusnak. A tanulmányaim során többször is találkoztam az EPAM-mal, ezért döntöttem úgy, hogy jelentkezem a mentorprogramjukra. A program keretein belül lehetőségem volt megismerni és megtanulni a cég által használt technológiákat, valamint a szakma számos fontos ágába is bepillantást nyerhettem.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

A programban már az elején nagyon megnyerő volt, hogy a mentor hetente többször is egyeztet a mentoráltjával. Így könnyebben gyűrhetők le az olyan akadályok, amelyek egyedül sok időt emésztenének fel.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Azt reméltem, hogy az egyetemi tanulmányaim mellett a mentorprogramban gyakorlati ismereteket és tapaszlatokat is szerezhetek. Ezt a várakozásomat tökéletesen beváltotta a program.

Hogy érezted magad a program során?

A program rendkívül jó volt, hisz nagyon rugalmasan tudtam beosztani az időmet. Bár hetente kellett vizsgázni, de az, hogy mikor és mennyit tanulok szinte teljesen rám volt bízva. Ez nagyon tetszett már a legelejétől kezdve.

Mi tetszett / nem tetszett neked a leginkább a programban?

Nagyon tetszett, hogy szabadon oszthattam be a tanulásra szánt időt és a vizsgákat is viszonylag rugalmasan ütemezhettem.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

A mentorom szinte velem egykorú volt, így egy nagyon baráti viszony alakulhatott ki köztünk. Ennek köszönhetően a hét bármely napján kerestem, szinte mindig azonnal válaszolt. Egy másik előnye a kicsi korkülönbségnek, hogy nagyon könnyen szót értettünk egymással, mindig minden kérdésre megfelelő választ tudott adni.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

A program a Java nyelv köré épült. Eleinte nem éreztem azt, hogy nagy tudást adna. A program végéhez közeledve azonban azt vettem észre magamon, hogy rengeteg olyan keretrendszert ismertem meg, és tanultam meg használni, amelyekről korábban soha nem is hallottam. Ennek az oka, hogy az elején általános tudást kaptam, ami már a korábbi tanulmányaimból ismerős volt, azonban csak itt tanultam meg őket szakszerűen alkalmazni.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

A program sokat segített a problémamegoldó képességem javításában. Erre azért volt szükség, mert a programban sokszor olyan feladványokat kellett megvalósítani, amelyek teljes kivitelezéséhez nem volt elegendő csak a tanult anyagot ismerni. Egy adott probléma megoldására meg kellett találni a megfelelő módszert, vagy például új forrásokat felkutatni és áttanulmányozni.

Elegendőek voltak-e az információk, amiket kaptál?

Igen, amennyiben a tananyagban valamilyen információ nem volt elengedő, akkor mindig a mentoromhoz fordulhattam, aki szívesen segített, bármilyen problémával is kerestem meg.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Próbálják minél hamarabb megtalálni a közös hangot a mentorral, valamint készüljenek sokat a vizsgákra.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Teljes állásban, hosszú távon az EPAM-nál dolgozni.

Mennyire sikerült a program során beosztani az idődet és az energiád? Hogy kellett gazdálkodnod az időddel/energiáddal? Van egy bevált szuper technikád a készülésre időbeosztásra?

Minden vizsga délután volt, így az aznap reggeleket a vizsgához készült anyagok tanulmányozásával töltöttem. Szuper technikának nem mondanám, de volt, amikor jól jött a rövid távú memóriából előhalászott tudás.

Milyen kulcsfogalmak jutnak eszedbe a mentorprogram szó hallatán?

Mentor, segítőkészség, összedolgozás, fejlődés.