Járvás Tamás Szilveszter - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Az ELTE-n végeztem programtervező informatikusként. A programba azért jelentkeztem, mert nem éreztem a tudásomat elégnek ahhoz, hogy belevágjak a szakma közepébe, és dolgozni tudjak. Szimpatikus volt, hogy ilyen körülmények között fejleszthetem magam. A közösségi médiában láttam, hogy kerestek embereket, és jelentkeztem.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

A mentorprogram a leírása, és az előttem végzők interjúi alapján tetszett meg. Meggyőző volt, hogy egy tapasztalt, naprakész tudással rendelkező aktív fejlesztő lesz a segítségemre, akitől bármit kérdezhetek. Később aztán a tananyag minősége is igazolta, hogy jól döntöttem és megéri a mentorprogram a bele fektetett energiát!

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

A releváns tudás volt az egyetlen elvárásom, és messze nem csalódtam. Mielőtt elkezdtem tartottam tőle, hogy ne legyen időpazarlás az egész amiatt, mert ugyanarról fog szólni, mint az egyetem. Megnyugodtam, amikor kiderült, hogy szó sincs ilyesmiről, ég és föld a kettő. A mentorprogram többek között tele van gyakorlattal.

Hogy érezted magad a program során?

Jól! A program egy átmenetet képzett számomra az egyetem, az iskolás élet és a munka között. Így nem volt annyira drasztikus a váltás. Mivel közben nem dolgoztam maradt időm jogosítványt szerezni is.

Mi tetszett / nem tetszett neked a leginkább a programban?

Az tetszett, hogy rugalmas volt az egész. Én osztottam be, hogy mikor megyek vizsgázni, és milyen ütemben tanulok, szem előtt tartva, hogy ne húzzam el az időt. Viszont, ha éppen nem értem rá egy-két napra, akkor utána hamar be tudtam pótolni a lemaradást, nem volt frusztráló a feszített tempó. Ami nem tetszett annyira az egy-két nehezebb téma volt, de azok is csak azért, mert jól feladták a leckét.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Rendkívül hasznos volt. Sokszor elmondta a személyes tapasztalatait, hogy adott dolgot mennyire használják munkahelyi környezetben, vagy épp mennyire nem. Pont jó volt, hogy nem próbált túlkontrollálni. Igazodott hozzám, amennyire tudott és bármikor fordulhattam hozzá, ha segítségre volt szükségem. Maximálisan meg voltam vele elégedve.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

Gyakorlatiasabb lettem. Ezt az egyetemen nem tanítják. Plusz önbizalmat adott a felszedett tudás, magabiztosabb lettem. Elmondhatom, hogy a kommunikációm is jócskán fejlődött, mind szakmai mind nem szakmai téren egyaránt.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Mindenképpen legyen időbeosztásuk! Ne csak érzésre menjenek neki a tanulásnak. A programozási feladatok sokkal több időt felemésztenek szerintem, mint a vizsgára felkészülés.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Egyelőre kisebb célokat tűztem ki magamnak. Projektre kerülni, majd ott megállni a helyem a csapatban. Ezt követően pedig lassanként jöhetnek a távolabbi tervek is.