Gálffy Tamás - Mentor

Pár mondatban mutasd be kérlek magad, és a céget ahol dolgozol.

Jómagam több mint tíz éve foglalkozom programozással, ebből az utolsó mintegy két évet volt szerencsém itt az EPAM-nál. Ez az idő soknak hangozhat, de ténylegesen itt a cégnél kristályosodott ki a tudásom is. Olyan kódot könnyű írni, amit a számítógép megért, de olyat nem annyira, amit a kollégák is.

Milyen tapasztalatod volt a program előtt a mentorálással kapcsolatban?

A mentorprogramhoz hasonló szituációban csak akkor voltam, amikor én kezdtem az EPAM-ban. Kifejezetten jó volt látni, hogy milyen gördülékenyen zajlik itt a tudás átadása, mennyire könnyen emészthető és jól használható tudást kaptam akkor én is.

Mit reméltél a programtól és a mentoráltól?

Az előzőre visszautalva én is rengeteget köszönhetek az akkori mentoraimnak, nagyon sokat segítettek. Nagyszerű szakembereknek tartom őket a mai napig, és úgy éreztem, hogy valamennyit szeretnék én is úgymond visszaadni a közösségnek. Reménykedtem benne, hogy az én tudásom is megerősödik, vagy akár még többet is tudok majd, mint a mentorálás előtt. Ádám volt az első mentoráltam, így irányába nem voltak nagyon elvárásaim. Igazából csak szerettem volna kideríteni és megtapasztalni, hogy milyen egy ilyen programban részt venni, milyen mentorálni.

Hogy érezted magad a mentorálás során?

Az elején előfordult néhány érdekes pillanat, mert rá kellett éreznünk, hogy milyen formában érdemes ezzel foglalkozni. Az eleje ezért picit rögösebb volt, aztán miután belerázódtunk már abszolút jó volt. Érzésem szerint Ádám is, eléggé odatette magát, foglalkozott vele rendesen, összességében egy jó élmény volt.

Sikeresnek tartod a most lezárult mentorálásodat, ha igen miért?

Kifejezetten sikeresnek érzem. Ádám a program elvégzésével készen van, abszolút alkalmas fejlesztőnek. Számomra pedig a személyes fejlődésem miatt volt rendkívül hasznos. Hogy csak egy példát említsek, meg kellett tanulnom átvenni a másik gondolatmenetét, hogy értsem, hogy ő mit szeretne, és azt hogyan gondolta, milyen irányba szeretne haladni. Ez egy nagyon hasznos képesség, de ettől függetlenül azért időbe telt elsajátítanom.

Ajánlanád-e a mentorságot más kollégádnak is, ha igen, miért?

Kifejezetten ajánlanám. Sokat segít a szakmai fejlődésben technikai oldalról is. Előfordul, hogy bizonyos témákat fel kell eleveníteni, vagy felmerül egy olyan kérdés, amihez jobban bele kell merülni a témába. Ebben a szituációban itt mindenki nyer, mind a mentor, mind a mentorált.

Segített-e neked személyesen bármit a program?

Úgy érzem leginkább a folyamatos kapcsolattartás és ráhangolódás terén tudott támogatni engem a mentorprogram. Hogy folyamatosan kommunikáljak, megbeszéljük a program részleteit és tartsuk az ütemet. Sok lényeges részlete van annak, hogy az ember tisztán tudjon kommunikálni, és meg tudjon állapodni valamiben a másikkal. Például, hogy egyszerűen és röviden el tudja mondani, amit szeretne, majd kapjon visszajelzést, hogy a másik pontosan úgy értette, ahogy ő át szerette volna adni.