Lentvorszky Tamás - Mentor

Pár mondatban mutasd be kérlek magad, és a céget ahol dolgozol.

Több, mint 10 éve kezdtem szoftverfejlesztéssel foglalkozni. Nem iskolában tanultam az informatikát, a tudásomat főként önállóan szereztem meg, és mivel rendkívüli módon érdekelt ez a világ, így aránylag könnyen és gyorsan ragadtak rám az ismeretek. Az EPAM-ban minden szempontból fontos a minőség. A szaktudást és az emberek hozzáállását is példaértékűnek tartom itt. Túlzás nélkül állíthatom, hogy kevés ilyen kellemes légkörű munkahelyet láttam eddig.

Milyen tapasztalatod volt a program előtt a mentorálással kapcsolatban?

Nem igazán volt korábbi tapasztalatom. A mentorálást illetően Dávid volt az első emberem, és abszolút úgy is éreztem magam, mint aki először csinálja. Tréningeket ugyan már tartottam, de ott a tudás átadása az elsődleges cél, az közel sem olyan, mint a mentorálás. A mentorprogramban a tanulás elsajátításának átadásán van a hangsúly, nem csupán magán az anyagon. A szemléletet kell megmutatni. Horgászbotot kell adni a mentorált kezébe, és nem kifogni helyette a halat. Általában nagyon gyorsan kiderül valakiről, hogy tud-e horgászni. Már a kérdésein is megmutatkozik.

Mit reméltél a programtól és a mentoráltól?

Dáviddal nagy szerencsém volt. Ő a jó horgász típus, tudott önállóan tanulni. A program előtt feltettem magamnak a kérdést, hogy vajon én mit tudok hozzátenni egy másik ember sikeréhez? Mostanra már van egy kézzel fogható tapasztalatom arról, hogy működik az elképzelésem, és lehetséges tanítással formálni valakit. Azt is vártam még, hogy mivel más fókusszal fogom újra átnézni a témákat, így olyan részleteket is megláthatok majd, amik fölött korábban esetleg átsiklottam. Kvázi én is fejlődni fogok, és ez így is lett. Kíváncsi voltam, hogy ha kapok egy számomra addig ismeretlen személyiséget, akkor tudok-e hozzá úgy idomulni, hogy ketten együtt eredményesek legyünk? Az alkalmazkodásban szerettem volna több gyakorlatot szerezni, mert az még nehezebben megy nekem.

Hogy érezted magad a mentorálás során?

Összességében jól éreztem magam. Voltak szuper pillanataink, például amikor én tanulhattam Dávidtól, mert érdekelte valami, utánanézett, aztán elmondta nekem is. Remek érzés volt, amikor a segítségemmel lendült át egy problémán, amiben elakadt, akár ténylegesen, akár csak fejben. Persze voltak nehézségeink is. Ezek jobbára abból adódtak, hogy a munkám miatt nem tudtam azonnal Dávidra figyelni, ez néha elég nyomasztó volt. Az sem volt egyszerű, ha olyan témához értünk, amit nem kedvelek annyira, ott számomra is kihívás volt azzal újra foglalkozni.

Sikeresnek tartod a most lezárult mentorálásodat, ha igen miért?

Abszolút sikeresnek tartom. Több szempontból is. Egyrészt, mert bejöttek a számításaim Dáviddal kapcsolatban, amiket már a program közben sejtettem. Másrészt, meg, mert egy olyan csapatjáték volt ez mindkettőnk számára, ahol konkrétabb volt a közös cél, mint egyszerűen csak együtt dolgozni. Nem olyan volt, mint egy projekten, ahol nekem is van egy részem, meg a kollégának is. A végén összerakjuk majd és lesz belőle egy szoftver. Itt ugyanazon dolgoztunk mindketten. Kézzelfoghatóbb így a felelősség, ha valamelyikünk elcsúszik a haladásban. Ezek miatt érzem a program befejezését a magam sikerének is nem kizárólag Dávidénak.

Ajánlanád-e a mentorságot más kollégádnak is, ha igen, miért?

Abban az esetben ajánlanám, ha a mentor szeretne egy összefogottabb képet kapni arról az anyagról, amivel dolgozik. Egy előléptetési procedúra előtt is jól jöhet bevállalni a mentorálást, mert itt nem lehet halogatni a felkészülést, itt kéz a kézben kell haladni, nincs megállás. Akkor viszont nem ajánlom, ha olyan a napi munkája, hogy nem tudja megszakítani öt percre sem, illetve nem olyan a környezet, hogy ezt megtehesse. Az nyomasztó is és felesleges is. A mentorálás remekül fejleszti a szociális érintkezés képességét és a kommunikációt is!

Segített-e neked személyesen bármit a program?

Igen, segített. Egyrészt én is tudtam Dávidtól tanulni, és rálátást kaptam arra, hogy milyen problémákkal szembesülhet manapság egy kezdő. Másrészt lehetőségem volt egy mostanra már kollégát képletesen a saját képemre szabni, ami a jelenlegi közös munkánkat gördülékenyebbé teszi.