Major Tamás - Mentor

Pár mondatban mutasd be kérlek magad, és a céget ahol dolgozol.

Negyedik éve dolgozom a EPAM-nál Java fejlesztőként. Szoftverfejlesztéssel foglalkozó multinacionális cég vagyunk sok-sok projekttel különböző üzleti területeken. Cégünk nagy hangsúlyt fektet a munkatársak folyamatos képzésére illetve a jó közeg kialakítására.

Milyen tapasztalatod volt a program előtt a mentorálással kapcsolatban?

Korábban nem volt lehetőségem mentorálással kapcsolatos tapasztalatot szerezni ezért is örültem, amikor hallottam a mentorprogramról, és a kezdetektől úgy éreztem, hogy érdemes belevágni.

Mit reméltél a programtól és a mentoráltól?

A programtól azt vártam, hogy egyrészt segít a szakmai fejlődésben, hiszen a témakörök között előfordultak olyanok is, amelyekkel kevesebbet foglalkoztam a múltban így a megbeszélésekre való felkészülések során ezeket részletesebben is át kellett tanulmányoznom. Másrészt arra számítottam, hogy a folyamatos megbeszélések során azon képességeim is fejlődnek melyek ahhoz szükségesek, hogy képes legyek a tudást átadni és a felmerülő kérdéseket kielégítően megválaszolni. A mentorálttól arra számítottam, hogy az esetleges kezdeti nehézségek után egyre hatékonyabban találja meg önállóan a megoldásokat a felmerülő problémákra.

Hogy érezted magad a mentorálás során?

Úgy gondolom, hogy a program során természetszerűleg előfordulnak könnyebb és nehezebb hetek, már csak annak hosszából és a témák változatoságából kiindulva is. Összeségében remekül éreztem magam a program során és jó volt azt látni, ahogyan a mentorált hétről-hétre fejlődik.

Sikeresnek tartod a most lezárult mentorálásodat, ha igen miért?

Teljes mértékben sikeresnek tartom, hiszen sikerül megközelítőleg tartani az eredetileg meghatározott ütemtervet. Úgy érzem Éva - a mentoráltam - stabil tudásra tett szert a program során és biztos vagyok benne, hogy a jövőben remek munkát fog végezni a cégünknél.

Ajánlanád-e a mentorságot más kollégádnak is, ha igen, miért?

Mindenképpen. Úgy vélem a mentorálás során mi mentorok is rengeteget fejlődhetünk és nem csak szakmailag. Sokat tanulhatunk arról hogyan motiváljunk másokat, illetve fejlődnek a kommunikációs készségeink is.

Segített-e neked személyesen bármit a program?

Amellett, hogy rendkívül sokat tanultam, a program arra is rávilágított, hogy mely területeken vannak hiányosságaim, amelyekkel a jövőben többet és mélyebben kell foglalkoznom.