Tarcsa Tamás - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Tarcsa Tamás vagyok és a Debreceni Egyetem Informatikai Karán végeztem tanulmányaimat programtervező informatikus szakon. Idén nyáron sikeresen záróvizsgáztam. Az egyik szakmai napon találkoztam először az EPAM-mal és a mentorprogrammal.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

Már az egyetemi tanulmányaim alatt is éreztem, hogy az órán leadott anyagnál én többre vágyom, így különböző szakmai könyvek olvasásával töltöttem a szabadidőm egy részét. Mikor először hallottam a mentorprogramról tudtam, ez egy remek lehetőség, hogy tanuljak és egy tapasztaltabb szakmabeli vezetésével gyarapítsam a tudásomat.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Mikor először hallottam a programról, az érintett témakörökről és technológiákról, sok közülük már ismert volt számomra, így az volt az elvárásom, melyet a program felé támasztottam, hogy elmélyítse az ismereteimet. Ezt teljes mértékben teljesítette is.

Hogy érezted magad a program során?

Nagyon jól éreztem magam végig. Nem éreztem azt, hogy nyomás lenne rajtam és mindent tökéletesen kell csinálnom. A mentorunk mindig megfelelően kommunikálta, ha valami nem a tervek szerint zajlott.

Mi tetszett / nem tetszett neked a leginkább a programban?

Nagyon tetszett, hogy a gyakorlatban is alkalmaznunk kellett a megismert technológiákat. A feladatok néha elég nagy kihívást jelentettek. Előfordult azonban az is, hogy még szívesen dolgoztam volna az adott tudást használva.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Még soha nem mentoráltak korábban semmiben. Eleinte kicsit tartottam tőle, hogy mennyire lesz szigorú velem. Aztán rájöttem, hogy nincs mitől tartanom. Sohasem éreztem azt, hogy le lennék szidva azért, amit elrontottam. Helyette egy kedves magyarázatot kaptam arra, hogy miért is volt rossz, amit csináltam, aztán együtt megbeszéltük, hogyan lehetne jobban megcsinálni. Összességében egy nagyon pozitív élmény volt számomra a mentor jelenléte.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

Megismertem néhány új technológiát, a már ismertek esetében pedig jelentősen mélyült a tudásom. A gyakorlati feladatok pedig kiegészítették ezt az elméleti tudást.

Hol voltak a programban a nehezebb részek számodra? Mi segített ezeken túljutni? Mi segíthetett volna még szerinted?

Még egyetemre jártam, mikor elkezdtem a programot. A szakdolgozatomat írtam és készültem a zárthelyi dolgozatokra és a vizsgákra is. Ebben az időszakban picit nehezebb volt lépést tartani a programmal, azonban egy helyes időbeosztás csodákra képes. Az első 2-3 hétben szokatlanok voltak számomra a zsúfolt, reggeltől estig teendőkkel megtöltött napok, egy idő után azonban még élveztem is ezt a pörgést.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

Mindig féltem kérdezni. Hála a mentorprogramnak ebben sokat fejlődtem. A másik tulajdonságom, amiben sikerült pozitív változáson átesni a program alatt, az a hibázástól való félelmem. Ahogy már említettem, sohasem kaptam szemrehányást a hibáimért és ez sokat segített a félelmem legyőzésében.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Ne féljetek kérdezni és hibázni! A jó időbeosztás fontos, így a program kezdetén ajánlott kidolgozni egy napirendet.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Hosszútávra tervezek az EPAM-mal, szeretném kamatoztatni és tovább bővíteni az ismereteimet a cégnél. A jövőben szeretnék a front-end fejlesztéssel is mélyrehatóan megismerkedni. A távoli jövőben pedig szeretnék majd full-stack fejlesztővé válni.

Mennyire sikerült a program során beosztani az idődet és az energiád? Hogy kellett gazdálkodnod az időddel/energiáddal? Van egy bevált szuper technikád a készülésre időbeosztásra?

Legyen egy olyan esemény az életedben, ami mindennapos és amihez tudod igazítani az időbeosztásodat. Számomra ez az esemény az edzés. Azonban legyen legalább egy pihenőnapod a héten, amikor feltöltősz. Az utolsó tényező pedig ami segített, az a korán kelés. Ha megszokod, már nem lesz vészes.

Milyen kulcsfogalmak jutnak eszedbe a mentorprogram szó hallatán?

Fejlődés, tapasztalat, élmény, kitartás.