Tarján Tibor - Mentor

Pár mondatban mutasd be kérlek magad, és a céget ahol dolgozol.

Az EPAM a második munkahelyem. Több nagyobb projekten is dolgoztam már. Nyitott, érdeklődő személyiségnek tartom magam. Jelenleg leginkább a családapai oldalam a hangsúlyos. Érdeklődöm a filmek, és sorozatok iránt, szeretem a számítógépes játékokat és a programozást is.

Milyen tapasztalatod volt a program előtt a mentorálással kapcsolatban?

A korábbi tapasztalataim elég limitáltak. Csapaton belül tartottam egy-két tréninget, mert alapvetően szeretem megosztani a tudásomat, nyitott vagyok rá, de konkrét programban ezt megelőzően nem vettem részt.

Mit reméltél a programtól és a mentoráltól?

A magam részéről azt vártam, hogy a tudást, amit a program felölel, át tudjam ismételni, össze tudjam foglalni. Ez a saját előrelépésemhez és fejlődésemhez is fontos volt. Emellett ki akartam próbálni magam mentor szerepben, korábban nem volt rá alkalmam. Krisztiántól elsősorban azt vártam, hogy teljesítse a program elvárásait. Vegye komolyan és sikerüljön egy olyan kapcsolatot kialakítanunk, ami a bizalmon és a nyitottságon alapszik. Olyan légkört akartam, ahol le meri kommunikálni a fejlődését, a nehézségeit, ahol meg tudjuk beszélni a problémákat. Szerintem ez sikerült is. Úgy vettem észre, hogy a mentorálás nem csak a technikai, a tudás részt jelenti, hanem egyfajta személyes rész is kell bele. Azt gondolom, hogy anélkül nem működhet, anélkül nagyon száraz lenne az egész. Kell egy hatalmas adag empátia is!

Hogy érezted magad a mentorálás során?

Az alapérzésem az, hogy jó volt a programban. Voltak nyilván nehézségek főleg az elején, amikor még össze kellett rázódnunk, meg felvenni a fonalat. Plusz nekem Krisztián volt az első mentoráltam, de nagy szerencsém volt vele, mert nyitott volt, jól lehetett vele kommunikálni, megtaláltuk az összhangot. Az is sokat segített, hogy bele tudta tenni a heti negyven órát. Egy idő után rájöttem, hogy nem kell betűről-betűre tudnom az anyagot, inkább csak a tapasztalataimra támaszkodva kell segítenem Krisztiánt. Időbe került mire ezt felismertem. Időnként voltak nagyobb kihívások, ahol az én technikai tudásom is véget ért, és együtt küzdöttünk a probléma ellen.

Ajánlanád-e a mentorságot más kollégádnak is, ha igen, miért?

Ajánlanám mindenképpen! Egyfajta segítségnyújtásként is fel lehet a mentorálást fogni, és az jó érzés. Nem igazán van olyan dolog, amit az ember folyamatosan bír ugyanazzal a lelkesedéssel csinálni az életében, ilyen szempontból hasznos, ha minél többen csatlakoznak a programhoz mentorok is. Én azt tapasztaltam, hogy nemcsak a mentorált fejlődését és személyiségét lehet ezzel előremozdítani, hanem maga a mentor is rendkívül sokat tud fejlődni.

Segített-e neked személyesen bármit a program?

Az, hogy rendszeresen ki kellett szakadni a munkából, és azt az egy-másfél órát rá kellett szánni, az nekem új volt, de hasznos. Főleg, hogy fontos, hogy hogyan osztom be az időmet. Eddig ez nem nagyon működött, de a mentorprogramon keresztül Krisztiánnal sikerült megoldanom ezt a fajta rendszerességet.