Karacs Valentin - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Én alapvetően hobbiból kezdtem el programozni. Aztán úgy döntöttem, hogy professzionálisan akarom folytatni, ezért jelentkeztem a mentorprogramra.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

A Java-t már régebb óta ismertem. Konkrét célom nem volt azon kívül, hogy sikeresen elvégezzem. Úgy voltam vele, hogy biztos lesznek új dolgok, és így is lett.

Hogy érezted magad a program során?

Az elején azt hittem, hogy könnyebb lesz, mert az alapoktól indult. Pozitívan csalódtam a végére. Kifejezetten hasznos volt, mert számos olyan technikát és szokást átvettem, amik nélkül már nehezen tudom elképzelni a mindennapi munkát.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Hasznos volt, hogy tudtam kitől kérdezni, ha szükség volt rá. Mi valamivel kevesebbet beszéltünk, mint az ajánlott volt, abból adódóan, hogy a mentorom látta, hogy elég önállóan haladok. Rám hagyta, hogy amit lehet önállóan csináljak, ezzel is fejlesztve engem.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

A Java és a hozzá kapcsolódó dolgok mélyültek el leginkább. Rutinosan használom, és magabiztosabb vagyok abban is, hogy mit, hogy kell csinálni.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

A kódom minősége úgy érzem elég sokat javult, és jó néhány technológiát is elsajátítottam. Amit kiemelnék az a Spring, mert régebben is használtam egy kis Spring-et, de nem igazán értettem, hogy miért úgy van, ahogy. Itt az alapoktól el volt magyarázva, ami megválaszolta bennem a kérdéses részeket.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Az idő a kulcs! Főleg, ha kevesebb gyakorlattal jön valaki, akkor a mentorprogram tényleg elég megerőltető tud lenni. A 20 óra soknak tűnik, pedig annyi kell, hogyha intenzíven csinálja az ember. Sőt vannak olyan részek, ahol kevesebb idő van rá kiírva, de sokkal többet el lehet vele tölteni.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Jelenleg az EPAM-on belül szeretnék előrébb jutni. Egyelőre nincsenek határozottabb terveim a fejlesztésen és a fejlődésen kívül. Talán a csapatvezetés az a pozíció, amit idővel szívesen kipróbálnék.