Nagy Farkas Viktor - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola Informatikus frissdiplomásaként kerestem munkalehetőségeket. Magyarország területén szerettem volna elhelyezkedni, ezért itt kerestem nagyobb szoftverfejlesztő cégeket. Az EPAM egy a legismertebbek között, ezért amikor rákerestem, a mentorprogram volt az első, ami a szemem elé tárult. Pályakezdőként nagyon vonzónak találtam ezt a lehetőséget, ezért jelentkeztem.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

Ezt megelőzően több állásinterjúra is elmentem, és mindannyiszor kiderült, hogy amit az egyetemen tanítanak az sajnos kevés az elhelyezkedéshez. Úgy éreztem, hogy az egyetemi időszak alatt nem szereztem elegendő tudást ahhoz, hogy magabiztosan el tudjak helyezkedni szoftverfejlesztői pozícióban. Az egyetem kevés és elavult anyaga után bíztam benne, hogy a program jó választás lesz. A mentorprogram szakmai gyakorlatot, tapasztalatot és munkahelyet is biztosít egyben mindössze fél év leforgása alatt.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Abban reménykedtem, hogy fejlődni fogok a program alatt, és ez maradéktalanul teljesült.

Hogy érezted magad a program során?

Jól éreztem magam. Bármi kérdésem volt nyugodtan fordulhattam a mentoromhoz. Ő minden kérdésemre válaszolt, akár nappal volt akár este. Számíthattam rá, akármi is volt a gondom.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

A program előtt is mentoráltak már. Hasznosnak találom, mert egy mentor rengeteget segíthet az egyén fejlődésében, főleg a sok éves tapasztalatával és a felhalmozott tudásával.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

Folyamatosan bővült a tudásom, rengeteg új fogalmat tanultam, és még az alapokat is sikerült megerősíteni.

Hol voltak a programban a nehezebb részek számodra? Mi segített ezeken túljutni? Mi segíthetett volna még szerinted?

A program felénél a mentorom észrevette, hogy nem tudom helyesen beosztani az időmet, mert mindent a határidőhöz közel adtam le. Azt javasolta, hogy próbáljak ki néhány időbeosztó technikát, ami megkönnyítené a dolgom.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

Megtanított arra, amit még az egyetem során sem tudtam teljesen elsajátítani. Megtanított tanulni. Ez a tulajdonság volt az, amit igazán felerősített. Kész vagyok bármilyen új technológiát elsajátítani, mivel megvan már a saját, személyre szabott technikám, hogy ezt hogyan érjem el.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

A szoftverfejlesztés iránti elhivatottság, és egy közepes erősségű alaptudás feltétlenül kell. Ennyi! Ha valaki igazán meg akar valamit valósítani, azt meg fogja tenni, bármibe is kerül. Még akkor is, ha eddig nem tudott hatékonyan tanulni, vagy nem tudta az idejét tökéletesen beosztani, semmi gond! A program alatt is ki lehet ezeket alakítani. A lényeg, hogy ne add fel, ha pályakezdőként jelentkeztél, akkor ez a tudás felbecsülhetetlen lesz, és megéri mindent megtenni érte.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Egyelőre, mint EPAM alkalmazott, szeretnék feljebb jutni a tudás ranglétráján. Rengeteg továbbfejlődési lehetőség van a cégnél, amit ki is szeretnék használni.

Mennyire sikerült a program során beosztani az idődet és az energiád? Hogy kellett gazdálkodnod az időddel/energiáddal? Van egy bevált szuper technikád a készülésre időbeosztásra?

Sajnos nem volt, de a mentorom ajánlott egy jó időbeosztó technikát. A Pomodoro időmenedzsment technikát. Ez rengeteget segített a munkáim időbeni elkészülésében.

Milyen kulcsfogalmak jutnak eszedbe a mentorprogram szó hallatán?

Lehetőség, tanulás, tapasztalatszerzés, cél.