Hangyási Zoltán - Mentor

Pár mondatban mutasd be kérlek magad, és a céget ahol dolgozol.

Autodidakta módon tanultam meg programozni. A tanulmányaim során nem informatikát hallgattam, ezért tapasztalatom sem volt. Így kerültem az EPAM-hoz, ahol már pár évet eltöltöttem.

Milyen tapasztalatod volt a program előtt a mentorálással kapcsolatban?

A korrepetálásokon kívül nem volt a mentoráláshoz hasonló tapasztalatom. Épp ez volt benne az izgalmas számomra, ez motivált, hogy kipróbálhassam magam ilyen szerepkörben is. Fejlődni akartam, mint mindig.

Mit reméltél a programtól és a mentoráltól?

A szakmai gyarapodás lehetőségét meglátva, úgy gondoltam, hogy ez hozzásegít ahhoz, hogy még több tapasztalatot szerezhessek. Emellett természetesen rengeteg mindenben lehetett még fejlődni, és ez is volt a célom. A kommunikációban, a kooperációban, a csapatmunkában egyaránt. A mentoráltamtól azt vártam, hogy kellően motivált legyen, ez fontos, a hajtóerő. Azonfelül, hogy megfelelő mennyiségű energiát fektessen a programba.

Hogy érezted magad a mentorálás során?

A program kezdetekor már tudtam, hogy mi az, amire szükségünk lesz a szakmai anyagokat illetően, és próbáltam azokra nagyobb hangsúlyt fektetni. A mentoráltam jobbára tudott önállóan haladni, de azért szükség volt az irányításra nála is. Kár tagadni, ez egy nehéz és megterhelő program, így nyilván vannak benne nehezebb időszakok, ugyanakkor pont ez adja az értékét, hogy tényleges tudást ad, elmélettel és gyakorlattal alátámasztva. A szakmai oldal volt végig a nyomatékosabb, de előfordult, hogy motiválni kellett Gábort. Amikor éreztem, hogy elfáradt, akkor igyekeztem kicsit változtatni, hogy újra belendülhessen.

Sikeresnek tartod a most lezárult mentorálásodat, ha igen miért?

Abszolút, igen. Gábor sikeresen befejezte a mentorprogramot! Szakmailag természetesen sokat fejlődött, hiszen megcsinálta a vizsgákat és a kommunikációja is érezhetően rengeteget javult. A rendszeres konzultációk, beszélgetések, a felkészülés megtette a hatását. Biztos vagyok benne, hogy sikeresen fogja venni az akadályokat az EPAM-nál. Voltak hullámvölgyeink, főleg a sikertelen vizsgák után, amikor én is végiggondoltam, hogy mi az, amit elhibáztam? Mi az, amit máshogy kellett volna? Hogyan tudok segíteni neki legközelebb? Ebből is látszik, hogy ez egy csapat munka, megvoltak a nehézségei az én oldalamról is. Ketten küzdöttünk meg a kihívásokkal úgy, hogy mindketten a legjobb tudásunk szerint álltunk hozzá.

Ajánlanád-e a mentorságot más kollégádnak is, ha igen, miért?

Úgy gondolom, hogy aki ebben a szakmában dolgozik az képes arra, hogy végigcsináljon egy ilyen mentorprogramot. Mindenképpen elég türelemmel illetve energiával kell rendelkeznie, ez alap. Ugyanakkor lesz hozománya, mert a személyes kompetenciák is fejlődnek, nem kizárólag szakmailag fejlődik a mentor. Talán a kommunikáció a legjelentősebb ebből a szempontból. Meg kell ismerni a másikat, mi az, amire képes, mi az, amit el lehet várni tőle, és annak megfelelően kell vele dolgozni. Sokszor elég nehéz a megszokott napirendbe beleilleszteni a programot is, de mindenképpen elég időt kell ráfordítani. Muszáj flexibilisnek lenni.

Segített-e neked személyesen bármit a program?

Szakmailag mindenképpen! Számos olyan témába kellett mélyebben belelátnom, amibe korábban nem sikerült. Tapasztalatot szereztem. Fejlődött a kommunikációm, megtanultam hogyan kell segíteni a mentoráltamat a tanulási folyamatában. Az időbeosztásomon is javított, mára már hatékonyabban tudom rendszerezni a napomat.