Pünkösti Zoltán - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Az egyetemi éveim alatt kémiával foglalkoztam. Ezt követően csöppentem bele a programozás világába és önállóan, illetve bootcamp keretein belül tanultam Java nyelven. Nagyon tetszett, ahogy összeállt a kezünk alatt egy új weboldal, ezért döntöttem úgy, hogy váltok a programozás irányába.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

Mivel nem IT irányból jöttem több hiányosságom is volt még a junior pozícióhoz is. Így ideális választás volt számomra egy olyan program, aminek a keretein belül új technológiákat és az elméleti hátterüket is megismerhettem. Egy tapasztalt szoftverfejlesztő szárnyai alatt fejlődtem és a program sikeres teljesítését követően ott volt az állásajánlat lehetősége is.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Az új dolgok elsajátítása mellett azt is vártam a programtól, hogy „tegye rendbe” az addig megszerzett tudásomat. Az egyéni tanulás során több elméleti dolgot egyszerűen elfogadtam anélkül, hogy megértettem volna. A program során ezek többsége szerencsére a helyére került. A mentorom mindig részletesen kifejtette a nem világos részeket és kiegészítette őket gyakorlati praktikumokkal is.

Mi tetszett / nem tetszett neked a leginkább a programban?

Nagyon tetszett az anyagok felépítése. A videós anyagok lehetőséget adtak arra, hogy többször is megnézzem a nem egyértelmű részeket, így nem vesztettem el a fonalat és végig értettem, hogy miről van szó. Ha maradt kérdésem, akkor azt a mentoromtól, vagy a többi mentorált társamtól is meg tudtam kérdezni. Remek csapatunk volt.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

A mentorom jelenléte mindenképp hasznos volt. Egy több éve a szakmában dolgozó emberről van szó, aki könnyedén betekintést tudott adni a gyakorlati dolgokba is a szárazabb elmélet mellett. A megoldott feladataimhoz fűzött konstruktív megjegyzéseiből is rengeteget lehetett tanulni.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

A tudásomon kívül sokat fejlődött a jegyzetelési képességem, a kommunikációm és a kérdéskultúrám is. Bátrabban és jobbakat kérdeztem, mint korábban bármikor. Ez részben a csoportunknak, részben a videós anyagoknak is volt köszönhető.

Elegendőek voltak-e az információk, amiket kaptál?

Abszolút! Mind a videók, mind a diasorok nagyon hasznosak. Emellett a mentorunk is számos tapasztalattal egészítette ki a tanultakat, amik a valódi fejlesztések szempontjából rendkívül fontosak. Mivel a cég a saját jövőbeli alkalmazottait képezte látszott, hogy nekik is fontos volt, hogy jól teljesítsünk és mindent jól megértsünk.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

A program papíron csak heti 16-20 óra ráfordítást igényel, szerintem azonban ennél sokkal több időt kell vele eltölteni. Mindezek miatt munka mellett nem ajánlanám, maximum akkor, ha valaki már eleve nagyon sokat tud. Az egyetem utolsó félévében, amikor már csak a szakdolgozat és-vagy nagyon kevés óra van hátra, akkor érdemes elkezdeni. Véleményem szerint érdemes jegyzeteket készíteni, hogy ne kelljen több napnyi videót újranézni a vizsgák előtt.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Jelenleg junior fejlesztő vagyok az EPAM-nál. Az már most látszik, hogy nem fog lelassulni a tanulásom, mert folyamatosan újabb és újabb technológiákra lesz szükségünk. Rövid távon valódi projekttapasztalatot szeretnék gyűjteni és továbbra is minél többet tanulni, hogy egy nap majd én is tapasztalt fejlesztővé válhassak.

Mennyire sikerült a program során beosztani az idődet és az energiád? Hogy kellett gazdálkodnod az időddel/energiáddal? Van egy bevált szuper technikád a készülésre időbeosztásra?

Voltak fárasztó részei, de sejtettem, hogy így lesz. Én személy szerint a videós anyagokat csak egyszer néztem végig, akkor viszont alapos jegyzetet készítettem, így a vizsgára abból tudtam készülni és nem kellett újranézni a teljes anyagot. Ennek annyi hátránya volt, hogy a jegyzeteléssel több időm ment el. Mindezek ellenére úgy gondolom, hogy megérte a ráfordított időt. Az anyag is jobban megmaradt és a későbbiekben könnyedén meg tudom majd találni bennük az esetlegesen szükségessé váló információkat.

Milyen kulcsfogalmak jutnak eszedbe a mentorprogram szó hallatán?

Piacképes tudás, kiválóan összeállított anyag, gyakorlatias szemlélet, karrierindítás.