Szilágyi Zoltán - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Már az általános iskolától informatikával akartam foglalkozni. Majd az egyetemen, amikor a szakmai gyakorlatra került a sor jött az ötlet, hogy hátha az interneten van valami lehetőség pályakezdőknek. Így találkoztam a felhívással, és jelentkeztem. Nagyon megtetszett az egész mentorprogram. Amatőr szintű tapasztalatom ugyan volt, de munka nem. Ha el is mentem volna egy állásinterjúra, valószínű nem sikerült volna a tapasztalatlanságom miatt.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Az előzetes elvárásaim azok voltak, hogy megismerjem a rendszereket, technológiákat, amelyeket manapság használnak. Nagyjából a mentorprogram közepénél jöttem rá, hogy az itt kapott tudás, nemcsak hogy lefedi, de még túl is szárnyalja azt, amit eleinte reméltem.

Hogy érezted magad a program során?

A program első pár hetében, még az egyetemi vizsgáimra is kellett tanulnom. Így ez egy nehezebb időszakom volt. A nyáron aztán jól jött, hogy nem volt más dolgom, mint folyamatosan csak a programra készülni. Nem túl megterhelő, de sok időt elvisz a program, ha komolyan veszi az ember. Lehet dolgozni mellette, de úgy gondolom, ha a mentorprogramot csinálja valaki, akkor inkább abba kell fektetni az energiát, mert azt a temérdek tudást időbe telik elsajátítani. A komolysága adja a program nehézségét.

Mi tetszett és mi nem tetszett neked a leginkább a programban?

Ami tetszett az a mentor. Ő nagyon fontos mert, ha nem lenne, akkor egyrészt nem vennék ennyire komolyan a felkészülést, másrészt már az elején elakadna a többség. Kell valaki, aki figyel, és kézben tartja a nagy egészet. Számomra az egyetlen negatívum az volt, hogy fel kellett utaznom Budapestre vizsgázni. Más árnyoldal nem volt.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

A mentorom remek ember, és kiváló kontroll volt. Hetente többször egyeztettünk, nagyon sokat segített. Keretet adott, tudtam tervezni, mert előre ütemezve volt a haladásunk. A másik pozitívuma, hogy gyakran nem csak az adott anyagot beszéltük át, hanem arról is szó esett, hogy itt a cégen belül milyen az élet, és hogyan működnek a folyamatok. Azt is szerettem, hogy bármilyen kérdésem volt, azt egyrészt volt kinek feltennem, másrészt szinte azonnal megkaptam rá a választ. Sokat számított a tapasztalata is, ami a tudásom elmélyítésében játszott jelentős szerepet.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

Egyértelműen változott az már biztos! Könnyebben átlátom a nagyobb és összetettebb rendszereket is. Ezen túl sok újdonsággal bővültek, és rendszereződtek is az eddigi ismereteim. Mindeddig nem igazán volt tudomásom például arról, hogy hogyan indul el, vagy épül fel egy fejlesztés. Mik azok a lépések, amiket meg kell tenni annak érdekében, hogy elérjünk egy adott célt? Ezekre így a programot követően, tökéletes rálátásom lett. Persze napokig sorolhatnám, hogy mennyi mindennel gyarapodott még a tudásom a program során.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

Egyszóval hibakeresés. Korábban, ha valami nem működött, akkor nehezen találtam meg, hogy hol lehet a hiba. A program előrehaladtával azonban rájöttem, hogyan kell úgy nézni egy bonyolult problémát, hogy az apróbb, emészthetőbb részekre essen szét a szemem előtt, amiket lassanként már könnyű szerrel meg tudok oldani.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Én úgy gondolom, hogy elsősorban azok induljanak neki a programnak, akik egy kis tapasztalattal rendelkezzenek már a programozásban. Azt tanácsolom nekik, hogy fektessenek időt abba, hogy megértsék, amit tanulnak, sajátítsák el rendesen úgy, hogy az meg is maradjon. Ha nem értenek meg valamit teljes mértékben, az nem lesz hasznos. Minél komplexebb problémával találkoznak majd, minél összetettebb lesz a feladat, annál nehezebb lesz nekik és nem fogják tudni megcsinálni. A program egy remek befektetés, amibe az idejükkel szállnak be azok, akik a végén profitálni szeretnének belőle.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Egyelőre nincsenek nagy terveim. Örülök, hogy bent vagyok, hogy tudom csinálni, amit igazából mindig is szerettem volna. Minél jobban el akarom mélyíteni a tudást, amit megszereztem a mentorprogramban.