Andó Sándor Zsolt - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Az ELTE-n végeztem programtervező informatikusként, majd továbbmentem MSC-re. Közben munkát kerestem az utolsó két félévre, amikor is az egyik közösségi média felületen keresztül rám talált a lehetőség, így csöppentem a programba.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

Egyrészt a kollégák közvetlensége miatt. Még az EPAM-os liftben is dicsérték ezt a mentorprogramot, nagyon pozitívan beszéltek róla. Másrészt előre tájékozódhattam a program tartalmáról, rákérdezhettem egy-két dologra, hogy pontosan mi is lesz benne. Emellett az EPAM egy nagy cég, ezért úgy gondoltam, hogy nem csak futólag vesszük majd át a témákat. Korábban már találkoztam ezekkel a technológiákkal, de jobbnak láttam átismételni, rendszerezni a tudásomat, minthogy egyből belevágni a munkába. Én sokkal többet tudtam így fejlődni, hogy volt ez a hat hónapos tanulási időszakom.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Igen, mint említettem szerettem volna, a meglévő tudásomat rendszerezni. Szerencsére ez maximálisan meg is valósult. A mentorprogram egy sokkal mélyebb tudást biztosított. Hiába olvastam ki könyvet, teljesen más szemléletet adott ez a program, mert nem csak elméleti volt, hanem gyakorlati tudást is hozzáadott. A feladatok különösen jók voltak.

Hogy érezted magad a program során?

Az oktatás része, a tananyagok minősége nagyon rendben volt. Tetszettek az online konzultációk, ahol a mentorom a saját tapasztalatait is megosztotta velem, amik bőven túlmutattak a tananyagokon, így ezek rendkívül hasznosak lesznek a későbbiekben is. A személyes tréningek is hatalmas élményt nyújtottak. Sokkal jobban megmarad a tudás, ha ilyen élmény alapú az átadása, mint itt a mentorprogramban. Előnyös volt még az is, hogy magam oszthattam be az időmet és ezért mindenre jut idő, nem volt kapkodás.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Két mentorom is volt. Más személyiségűek voltak, de én mindkettejükkel jól kijöttem, nem volt velük problémám, sőt szerintem mind szakmailag mind emberileg nagyon jól tették a dolgukat. Nagyon hasznosak voltak a beszélgetéseink. Szerintem sokat hozzátettek a programhoz.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

A kezdeti rendszerezettlen tudásom kapott egy struktúrát, már tudok hová nyúlni, ha valamit nem tudok. Ahogy haladtunk a program vége fele kicsit monotonná vált a folyamat, hogy tanulok, vizsgázok, tanulok, vizsgázok. Ez okozott némi nehézséget nekem. Aztán túllendültem ezen és összekaptam magam. Emiatt mostanra bátrabban merek új dolgokba belevágni. Ebben érzem a változást, hogy, ha van egy nagyobb feladat, ami elsőre ijesztőnek látszik, akkor is bele kell vágni, mert hamar túl lehet rajta lenni, ha megvan a megfelelő mögöttes tudás.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Ne halogassanak, mert az soha sem jó! Ha van lehetőség, akkor érdemes mielőbb belevágni a mentorprogramba. A másik jó tanácsom, hogy érdemes jegyzetelni! A konzultációk közben nagyon sok hasznos információ hangzik el, ami a későbbiekben tényleg csak a javunkra válik. Emellett fontos tulajdonságnak érzem a kitartást, a nyitottságot az új technológiák iránt, a tanulási vágyat és a jó tanulási képességet, vagy az ezeket kiváltó végtelen szorgalmat.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Az elsődleges célom, hogy minél több tapasztalatot szerezzek, mert így tudnék a legtöbbet fejlődni. Ha nem használom azt a tudást, amit most megszereztem, az egy idő után egyre csak kopik, és kopik, ezért szeretnék minél hamarabb bekerülni egy projektre, hogy ez a tudásom megmaradjon.